Nasdaq svär sig fri i insiderhärvan

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2023-10-19

Nasdaq hävdar att börsen inte gjorde fel när man inte anmälde de misstänkta transaktioner 2021-2022 som nu utreds av åklagare och Finansinspektionen (FI).

Det fanns inga skäl för Nasdaq Stockholmsbörsen att rapportera de misstänkta insideraffärerna 2021-2022, som nu utreds av både åklagare och Finansinspektionen, enligt Nasdaq.

– De uppfyller inte vad som krävs för att rapportera till FI. Det är vår slutsats, säger Andreas Gustafsson, europeisk chefsjurist på börsoperatören.

Frågan är het potatis för Stockholmsbörsen. Om den inte har skött rapporteringen av misstänkta transaktioner finns det risk för stora böter.

Insiderhärvan det kretsar runt blev känd i september, efter en razzia mot Stockholmsbörsen och sedan tre personer häktats, misstänkta för grova insiderbrott.

Specialist på börsen misstänkt

Fallet har väckt stor uppmärksamhet då en av de misstänkta – utpekad som huvudman – är anställd som specialist på marknadsövervakning på Stockholmsbörsen.

När det gäller börsens hantering av transaktionerna som utreds är det redan fastslaget att anmälan inte kom från börsen utan från banker till FI, som sedan lämnade över materialet till åklagare för utredning.

– Vi har analyserat de här transaktionerna som FI har frågat oss om. Sedan har vi gjort en analys transaktion för transaktion och baserat på det har vi kommit fram till att de här transaktionerna – baserat på faktorerna – inte är sådana som vi är skyldiga att rapportera, säger Andreas Gustafsson.

TT: Den slutsatsen kan ni dra oavsett hur den anställde hos er har agerat eller inte agerat?

– Jag kan inte kommentera den anställde och vad som hänt där. Det är åklagaren som gör den analysen, säger Gustafsson.

Anmälde hundratalet transaktioner

Han tillägger att den anställdes framtid på börsen just nu är ett personalärende.

– Han är i dagsläget arbetsbefriad under den pågående interna utredningen. Sedan, baserat på vad vi kommer fram till i vår interna utredning, kommer vi att fatta beslut gällande hans anställning, säger Gustafsson.

– Han är inte åtalad och han är inte dömd. Det är där vi är just nu, tillägger han.

Enligt Andreas Gustafsson på Nasdaq har börsen rapporterat om flera konton och hundratalet misstänkta transaktioner i tre av fyra av de värdepapper som FI har ställt frågor kring. Men bland de affärer börsen har anmält ingår inte de specifika transaktioner som åklagaren tror kan utgöra grova insiderbrott.

Nasdaq konstaterar i ett svar till FI att Stockholmsbörsen varje handelsdag hanterar 550 000-590 000 aktietransaktioner och att man tillämpar gällande regelverk och väl etablerade faktorer och signaler för att identifiera insiderhandel och försök till insiderhandel.

”Mer djupgående kunskap”

Att banker fått syn på de misstänkta transaktionerna och inte börsen är inte konstigt, tycker Gustafsson. Banker har enligt chefsjuristen ”en mer djupgående kunskap om sina kunder” när de letar efter misstänkta affärer.

Han hänvisar även till en färsk europeisk rapport som visar att banker och värdepappersbolag står för 73 procent av alla misstänkta transaktioner som anmäls till myndigheter, medan cirka 5 procent kommer från börser och handelsplatser

– Systemet består av rapportering från olika aktörer. Och så ser det ut också i det här fallet. Det är olika aktörer som har anmält olika transaktioner, säger han.

Men han utesluter inte att börsen kommer att dra lärdomar av det som nu har hänt – om det är ”något vi kan lära oss” eller ”om det finns anledning att göra några förbättringar eller förstärkningar i de procedurer vi har.

– Det är något vi tittar på just nu.

Följ ämnen i artikeln