H&M varslar 400 anställda i Sverige

Uppdaterad 2022-10-13 | Publicerad 2022-10-12

Klädjätten H&M varslar 400 personer i 69 butiker runt om i Sverige.

Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Klädjätten har totalt över 170 000 anställda, varav cirka 12 000 i Sverige.

Under onsdagsmorgonen fick H&M-anställda ett mejlutskick om varslet, berättar Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handelsanställdas förbund, för TT.

– Vi vet att H&M kommer att varsla, men vi vet ännu inte hur omfattande varslet är. Det kan komma att beröra alla butiker, men vi vet i nuläget inte exakt, säger han.

Han berättar för nyhetsbyrån att många har hört av sig till facket.

– Oroliga medlemmar har hört av sig till våra fackliga rådgivare, men vi har inte så mycket att säga i nuläget.

Förhandlingar kommer att ta vid både lokalt och centralt, och först då kommer man att veta om också andra utöver Handels medlemmar omfattas, uppger Carlsson-Brandt.

Senare under onsdagskvällen kom beskedet från Sveriges Radio Ekot att man varslar 400 personer i 69 butiker runt om i Sverige.

Stängde flera butiker 2021

H&M skriver i ett mejl till Aftonbladet att man beslutat att se över den nuvarande organisationsstrukturen och bemanningen i butikerna i Sverige.

”Vår ambition är att vi genom dessa förändringar kan säkerställa att vi möter våra kunder på deras villkor och även bidrar till att förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare i butik”, skriver Anna Wittbjer, pressansvarig vid H&M i Norden.

Alla butiksmedarbetare i Sverige kommer erbjudas fortsatt anställning i butik, skriver Wittbjer också:

”Enligt svensk lag behöver H&M lämna ett varsel till Arbetsförmedlingen med det uppskattade antalet medarbetare som eventuellt väljer att tacka nej till erbjudandet”.

H&M stängde flera butiker förra året på grund av digitaliseringen.

Sänka kostnaderna

I september meddelade företaget också att hela koncernen har som mål att sänka kostnaderna med cirka två miljarder kronor om året.

Dagens beslut har inte direkt med dessa två faktorer att göra, enligt H&M, det beskrivs i stället som ”en del av H&M-gruppens pågående transformationsresa”, där bolaget vill anpassa organisationen efter dagens förutsättningar, beskriver Anna Wittbjer.

”Beslutet att se över vår nuvarande organisation och bemanning i H&M-butiker i Sverige är inte kopplat till butiksstängningar”, skriver hon i mejlet och fortsätter:

”Detta beslut är inte kopplat till det åtgärdsprogram som presenterades i H&M gruppens niomånadersrapport”.

”Påbörjat dialog med facket”

När TT i september frågade vd:n Helena Helmersson om den svenska verksamheten skulle omfattas av målet att sänka kostnaderna svarade hon:

– Ja, i och med att vi inte pratar om butiksledet utan mest den centrala organisationen och den största organisationen ligger i Sverige. Det är däremot för tidigt att säga något om antalet tjänster.

När Aftonbladet frågar Anna Wittbjer hur personalen har reagerat på beskedet är svaret:

”Vi har påbörjat en dialog med facket och kommer att arbeta tillsammans för att utvärdera varje enskild butik utifrån ett medarbetare- och kundperspektiv. Av respekt för våra kollegor kommer vi inte dela med oss av någon information kring personalens reaktioner”.