Så maxar du ledigheten i år

Olle Lindström/TT

Publicerad 2024-01-01

I år och nästa år infaller de röda dagarna så att det blir många lediga dagar för den som jobbar kontorstider. Arkivbild.

Det börjar bra, sedan blir det bara bättre. Efter några risiga år är det skördetid för löntagarna.

2024 och 2025 faller i princip alla röda dagar rätt för den som vill maxa ledigheten.

Årets första dag brukar vara en trött dag. Men 2024 ringer in med en extra ledig dag. Visserligen är nyårsdagen alltid en röd dag, men i år ligger den på en måndag och kortar alltså arbetsveckan för alla som jobbar måndag–fredag. Ett plus för oss som gillar att vara lite extra lediga.

Sen fortsätter det på samma spår även om det blir ett tillfälligt bakslag med trettondagen på en lördag. Arbetarnas dag, första maj, ligger mitt i veckan. Även den 6 juni, Sveriges nationaldag, ligger på en vardag 2024, torsdag, med en möjlig klämsemesterdag som bonus.

Långledigt över julen

Och jul- och nyårshelgerna 2024/25 är rena bingon om man tillhör dem som inte jobbar skift. Alla de sex helgdagarna ligger på vardagar. Fem semesterdagar ger 2,5 veckor ledigt.

Smolken i glädjebägaren är skottåret. 2024 är en dag längre än vanligt, så antalet arbetsdagar blir faktiskt normalt många. 2025 blir bättre, med ett par färre arbetsdagar.

Men arbetsgivarna kanske är mindre glada. Mindre produktion/intäkter riskerar bli fallet när de anställda får fler lediga dagar.

Fem miljarder kronor om dagen

Och smakar det så kostar det, om än på marginalen. För svensk ekonomi som helhet bedöms bruttonationalprodukten (BNP) bli i storleksordningen fem miljarder kronor lägre per arbetsdag som svenskarna inte jobbar jämfört med ett normalår, enligt Konjunkturinstitutets tidigare ungefärliga beräkningar.

Svensk BNP var under 2022 nästan 6 000 miljarder kronor, enligt SCB.

Följ ämnen i artikeln