Inflationen saktar in mer än väntat

Publicerad 2023-04-14

Sveriges inflationstakt sjunker – enligt alla mått.

Enligt Statistiska centralbyrån beror det delvis på att energipriserna har mattats av.

– Det här är en signal om att vi är på rätt väg, räntehöjningarna har börjat verka, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken, till Aftonbladet TV.

Statistiska centralbyrån (SCB) publicerade nya inflationssiffror på fredagsmorgonen.

De visar att Sveriges inflationstakt sjunker.

Enligt måttet KPI landade inflationen på 10,6 procent för mars. Det innebär en minskning från februari då siffran var 12,0 procent.

Inflationstakten enligt KPIF (konsumentprisindex med fast ränta) landade på 8,0 procent i mars. I februari var motsvarande siffra 9,4 procent.

I båda fallen sjunker inflationen mer än vad bedömare hade väntat sig.

Rensar man bort energi- och matpriser hamnade det som kallas kärninflationen i mars på 8,9 procent. Även det är lägre än i februari då siffran var 9,3 procent. Det är också lägre än vad ekonomerna hade bedömt på förhand, deras gissning var 9,1 procent.

– Inflationstakten sjönk i mars, vilket delvis berodde på att uppgången av energipriserna har mattats av, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Matpriserna stiger

Livsmedel och alkoholfria drycker är det som fortsätter att driva upp inflationen. Matpriserna steg med 19,7 procent i årstakt i mars, och ökade med 1,2 procent jämfört med i februari.

Men de stiger inte längre i lika snabb takt som tidigare, enligt SCB.

– Tittar vi bakåt i tiden brukar matpriserna i snitt stiga med en halv procent i mars, så det vi ser nu är fortfarande en hög prisökningstakt. Men den är inte lika hög som den senaste tiden, vilket sänker inflationen något från de höga nivåer vi befinner oss på, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Trots det glädjande beskedet påminner Magnus Hjelmér på Ica-banken om att inflationen fortfarande är hög – och långt över Riksbankens mål om KPIF-inflation på 2 procent.

Han tror att Riksbanken kommer att fortsätta behöva höja styrräntan både vid mötet nästa vecka, med besked den 26:e april, och även vid mötet i juni.

”Håller linjen”

– Det här tyder på att Riksbanken håller linjen med 0,5 procentenheters höjning vid nästa möte. Riksbanken behöver visa musklerna en tid framöver. Vi ska inte lätta på bromsarna riktigt än.

Det innebär i sin tur att de prisökningar vi ser i samhället kommer att pågå ett tag till.

– Först vid andra kvartalet signalerar dagligvaruhandeln att priserna kommer börja stanna av, säger Magnus Hjelmér.

Följ ämnen i artikeln