Sandra hade ockerhyra – fick tillbaka 28 000 kronor

Uppdaterad 2024-02-27 | Publicerad 2024-02-24

I månader lade Sandra Hall nästan alla sina pengar på en dyr andrahandslägenhet.

Men när hon insåg att det rörde sig om ockerhyra inledde Sandra en rättsprocess.

Två dagar senare fick hon 28 000 på kontot.

– Det var jätteskönt att känna att jag hade rätten på min sida.

2022 var göteborgaren Sandra Hall, i dag 29, nästan klar med sin utbildning inom digital analys.

Det sista momentet var en praktik som Sandra valde att göra i Stockholm.

Men att hitta en prisvärd hyreslägenhet i huvudstaden visade sig vara svårt.

– Till slut hittade jag ett företag som hyr ut lägenheter i andrahand. Mellan december 2022 och oktober 2023 hyrde jag en etta på 21 i kvadrat i Hammarbyhöjden som kostade 12 500 kronor i månaden. Jag tyckte att det lät billigt för att vara Stockholm, vilket i sig är sjukt.

Företaget Sandra hyrde av ägnar sig åt så kallad blockhyra – det vill säga att de hyr ett antal lägenheter av en fastighetsägare som de sedan hyr ut i tredje hand.

Sandra Hall.

”Inte mycket pengar över”

Vid den här tidpunkten utgjorde hyran majoriteten av Sandras utgifter.

– Jag hade ju räknat med att ha en hög hyra i Stockholm så jag var beredd på det. Men det är klart att det begränsade mig, jag hade inte råd med så mycket mer än hyra och mat.

I slutet av 2023 hörde Sandra talas om att det går att få ersättning om man har betalat ockerhyra.

Hon kontaktade företaget Orimlig hyra vars affärsidé går ut på att hjälpa privatpersoner att få pengar tillbaka vid överhyra i utbyte mot en viss procent av ersättningen.

– Företaget jag hyrde av hade en kostnad på drygt 7 500 kronor i månaden, så jag betalade ungefär 4 000 i överhyra för ingenting. Enligt Orimlig hyra skulle jag ha rätt att få tillbaka allt som jag hade betalat över summan företaget betalade för lägenheten.

Sandra betalade 12 500 kronor för andrahandslägenheten i Stockholm.

Fick 28 000 – på två dagar

Sandra bestämde sig för att låta företaget driva hennes process. Efter två dagar fick hon 28 000 kronor rätt in på kontot.

– Det var en otrolig lättnad. Det var jätteskönt att känna att jag hade rätten på min sida.

Egentligen är Sandras process inte avslutad. Företaget gör nämligen en bedömning så fort en förfrågan har kommit in och om de anser att personen i fråga har rätt att få pengar tillbaka gör de en utbetalning på mellan 50 och 80 procent av det förväntade beloppet direkt.

Hade du inte velat ha det resterande beloppet som du har rätt till?

– Företaget drar hela det juridiska lasset. Det är en process jag själv inte hade orkat med. Det hade tagit mycket längre tid och inneburit mycket huvudvärk om jag hade gjort allt själv.

Enligt Alban Dautaj, jurist samt vd och grundare på Orimlig hyra, kan en process i Hyresnämnden ta mellan nio månader och två år.

– Man kan såklart driva processen själv men då får man räkna med att det kan ta lång tid innan man ser några pengar. I snitt behåller vi cirka 20 procent av ersättningen. Även om vi skulle förlora får klienten behålla sin del.

Alban Dautaj.

Olika regler för olika boenden

Alban Dautaj förklarar att det finns olika typer av hyresreglering för andrahandsmarknaden.

– När det handlar om en bostadsrätt eller ett hus som ägs av en privatperson får hyran inte vara mycket högre än summan av kapitalkostnaden och driftkostnaden för bostaden. Betalar man mer än så kan man begära att få sänkt hyra, däremot kan man inte begära återbetalning.

– Har man en hyresrätt som man hyr ut i andra hand får man å andra sidan aldrig ta ut en krona mer än vad man själv betalar. Däremot får man lägga på 10–15 procent om lägenheten är möblerad.

Tanken med systemet är att privatpersoner ska få ett incitament att hyra ut sina bostäder medan hyresrätter är ett politiskt verktyg som ska att motverka bostadssegregation.

– Hyresrätter är till för att skapa ett bättre samhälle. De ska finnas i förorter, i stan och bidra till en blandad bebyggelse. Därför vill man ta bort ekonomiska incitament till att hyra ut en hyresrätt i andra hand för att förhindra inlåsningseffekter och segregation.

Sandras andrahandslägenhet i Hammarbyhöjden.

Få gratis hjälp

För den som misstänker att den har betalat ockerhyra går det även att ta hjälp av Hyresgästföreningen, som kan driva ens fall utan att ta en del av ersättningen.

– De här företagen hjälper hyresgäster att få pengar tillbaka, men till skillnad från oss gör de inget åt själva problemet på bostadsmarknaden. Vårt erbjudande är större och bättre. Om man är medlem hos oss kan man få hjälp vid ockerhyra samtidigt som man får vara med och påverka hyressättningen, säger Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Roger Höög rekommenderar alla hyresgäster att ta reda på om man har en skälig hyra. Är den inte det tycker han att man ska kontakta Hyresgästföreningen.

– Man har rätt att få bra information om det här av sin hyresvärd. Annars kan man vända sig till oss. Om det visar sig att man har för hög hyra kan vi hjälpa till att kräva pengarna tillbaka eller så kan vi begära en sänkning av hyran.

Samtidigt säger Robert att det finns lägen då man ska vara försiktig med att inleda processer mot en hyresvärd.

– Är det så att du har ett avtal utan besittningsskydd kan det vara direkt olämpligt att försöka göra något åt ockerhyran eftersom du då riskerar att bli bostadslös.

Följ ämnen i artikeln