Så kan du agera när elpriset är högt

Publicerad 2024-02-21

Artikeln innehåller annonslänkar

Höga elpriser har präglat mångas vardag under de senaste åren.

Men hur agerar man egentligen på bäst sätt när priserna rusar iväg?

Vi har samlat våra bästa tips på hur du kan tänka för att hålla nere dina kostnader.

Kalla temperaturer och kärnkraftverk som strular har resulterat i kraftigt fluktuerande elpriser. De som har rörligt elavtal kan därför uppleva att månadskostnaderna skiljer sig enormt under året, vilket gör det svårt att både upprätthålla och följa en budget.

Dessutom kan pikarna i elpriset resultera i hutlösa elkostnader som många hushåll inte ens klarar av att möta.

Det finns dock saker du själv kan göra för att försöka hålla ner elkostnaderna. Du hittar några av knepen nedan!

ANNONS

Håll koll och bind avtalet

Vissa el-experter, såsom Joakim Salqvist vid Tibber och Ann-Catrin Dahlbom på Elskling, menar i denna artikel, att ett rörligt elavtal kan vara mer förmånligt över tid. Men det kan också visa sig bli dyrt om elpriset inte fluktuerar, utan stannar på oerhört höga nivåer.

Ett rörligt avtal kan även göra det svårare att budgetera för dina elkostnader, då du helt sonika inte vet hur mycket din el kommer kosta varje månad. Om du istället väljer att binda ditt elavtal när priset är något lågt kan du räkna ut på förhand ungefär hur mycket utgifter du kommer ha varje månad baserad på din elanvändning.

Tips! På snurran längst ner i artikeln kan du följa elpriset dag för dag, och se när det kommer att sjunka eller stiga. Ha koll på när elen är låg och se över om du kan binda ditt avtal därefter.

Optimera elförbrukningen

Att gå upp mitt i natten för att tvätta eller ladda elbilen har för många blivit ett måste under kallare tider då elen ofta är som billigast under tider få använder mycket el, så som nattetid.

Det finns dock bättre sätt att optimera förbrukningen, så att du slipper rubba din dygnsrytm. Exempelvis finns det tjänster som automatiskt börjar ladda din bil när elpriset är som billigast eller skickar en notis så att du vet när du bör starta dina hushållsapparater.

Tibber har exempelvis smarta tjänster som bland annat låter dig ladda elbilen vid bra tider. Läs mer om dem här.

Undvik energitjuvarna

Att försöka upprätthålla en behaglig temperatur inne när kylan ligger på kan stå dig dyrt, speciellt om du har golvvärme. Att värma upp golvet är nämligen en riktigt stor energitjuv. Det kan därför vara klokt att sänka golvvärmen några grader. Att stänga av den helt är egentligen det bästa alternativet, så om du har möjlighet att värma upp huset eller dig själv med andra men kan det vara klokt att göra så.

Andra klassiska energitjuvar är din diskmaskin och tvättmaskin. Försök tvätta och diska när maskinerna är helt fulla och försök undvika tider då elpriset är som högst. Nedan finns en graf där du kan följa elpriset timme för timme.

ANNONS

Publisert: