Regeringen satsar på oväntat stor budget

Joakim Goksör/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2021-08-26

Finansminister Magdalena Andersson (S) i samband med vårbudgeten. Arkivbild.

Finansminister Magdalena Andersson (S) drar igång höstens budgetbatalj med en plan för oväntat stora reformer och investeringar på 74 miljarder.

– Det blir en vitamininjektion i svensk ekonomi, säger hon.

Satsningarna som finansministern vill göra är större än vad de flesta bedömare hade räknat med. De kostar nästan dubbelt så mycket som det reformutrymme på 40 miljarder kronor som Konjunkturinstitutet (KI) räknat fram.

TT: Är det för att kunna tillgodose krav från C och V?

– Nej, det är för att jag bedömer att det är väl avvägt, säger Magdalena Andersson efter en digital pressträff från Harpsund.

Budgetunderskott på 35 miljarder

Det handlar bland annat om konsumtionsstimulanser, klimatinvesteringar, välfärd och trygghet, som enligt Andersson kommer att resultera i ett budgetunderskott på 0,6 procent av BNP 2022 eller 35 miljarder kronor.

Det är en halvering jämfört med 2021 års budgetunderskott på 1,2 procent. Men det kan också jämföras med det överskott på 0,3 procent som KI tycker regeringen borde sikta på och som också är vad budgetramverket säger gäller som mål över en konjunkturcykel.

Enligt Andersson finns det finansiella muskler med en statsskuld på under 40 procent av BNP trots krisen:

– Jag ser också en väldig potential i svensk ekonomi, inte minst med de här stora industriinvesteringarna som vi ser i norr, säger hon.

– Jag vill att vi ska komma ur den här krisen starkare än när vi gick in i den, tillägger hon.

Enligt regeringens prognos driver konsumtionen och industrin på tillväxten bra nu, även om det kärvar i delar av tjänstesektorn. Fallet tidigare i pandemin är återhämtat och tillväxten beräknas till 4,4 procent i år och 3,5 procent nästa år.

Pandemin, flaskhalsar i världsekonomin och extrema väderhändelser pekas ut som risker som skulle kunna trycka ned tillväxten lägre än prognosen.

Men det kan också bli bättre än väntat, enligt finansministern, som inte utesluter ”en glad konsumtionsyra”.

”Det är grundkurs 1 A”

Fler i arbete är ett mål med satsningarna, enligt Andresson. Hon slår även ett slag för vad hon beskriver som konsumtionsstimulanser.

När hon på presskonferensen fick frågan om det kan handla om inkomstskattesänkningar svarade hon:

– Ska man upprätthålla efterfrågan i ekonomin så är ju det naturligtvis en av de sakerna man tittar på. Det är lite grundkurs 1 A.

– Det kan vara både på utgiftssidan och inkomstsidan. Exakt vad som kommer att ligga i budgeten det diskuterar vi just nu, tillägger hon till TT efter frågestunden.

För att få igenom den rödgröna budgeten i riksdagen senare i höst krävs stöd av både Centerpartiet (C) och Vänsterpartiet (V).

V har nyligen publicerat en kravlista med förslag för 25 miljarder som de vill se genomförda för att stödja regeringen. Samtidigt har C deklarerat att det inte blir något stöd från deras sida om regeringen budgetförhandlar med V.

– Det är klart att det är komplicerat. Sitter man i samma rum, fyra parter, och förhandlar, är det lätt att tankarna bryts mot varandra och sedan kan man komma överens och ta i hand. Men den här processen ser annorlunda ut, säger Andersson.

Vissa underhandskontakter

Budgetsamarbetet i regeringen är bra, enligt Andersson. Hon tycker sig ha koll på C:s önskemål och tillägger att hon också välkomnar att V har varit transparenta med sina önskemål.

– Det är naturligtvis något som vi väger in nu när vi jobbar fram det här. Vi har ju också vissa underhandskontakter med dem, men det är klart att det är något helt annat än när man sitter och budgetförhandlar, säger Andersson.

Budgeten ska även höja takten i klimatomställningen.

– Det är helt nödvändigt, säger finansministern.

Hon kallar den senaste globala klimatrapporten en otroligt allvarlig varningsklocka.

Andra områden som ska prioriteras är välfärden och tryggheten. ”Trygghet” omfattar både trygghet vid sjukdom och arbetslöshet, men också trygghet mot brott.

– Polisen och rättsväsendet ska ha de resurser som krävs mot brottsligheten, säger Andersson.

En del ska också gå åt till kostnaderna för pandemiåtgärderna.

Följ ämnen i artikeln