Lyckas på börsen: Så kommer du igång med aktier

Aftonbladets nya ekonomikrönikör Elin Agorelius ger sina bästa tips

Uppdaterad 2020-10-17 | Publicerad 2020-10-16

Intresset för börsen är rekordstort, men många tvekar inför att börja handla med aktier.

Att köpa och sälja värdepapper är inte så läskigt som det kan verka. Men det finns en del saker som du bör tänka på innan du sätter igång.

Här är ger Aftonbladets ekonomikrönikör Elin Agorelius sina bästa råd till nybörjare.

Elin Agorelius är ekonomikrönikör på Aftonbladet.

TVÅ DAGAR KVAR! Tävla i aktier på manager.aftonbladet.se - klicka på Aktie Manager.
 
De senaste månaderna har det varit svårt att missa aktiesnacket. Man kan läsa artiklar om framgångssagor, tips i diverse forum och ta del av diskussioner i poddar.

Det är lätt att dras med i entusiasmen. Och det låter ju lovande! Att kunna tjäna pengar och få en ny hobby samtidigt. Men innan du börjar finns det några saker att ha koll på.

 

Hur funkar aktier?

Definitionen av en aktie är egentligen ganska enkel. En aktie är en andel i ett aktiebolag. I grunden finns det två sätt att tjäna pengar på aktier.

  1. Genom att sälja en aktie till ett högre pris än du köpte den för. Det kan vara att du köper en aktie för 100 kronor och senare säljer den för 150 kronor. Men kom ihåg att aktien också kan minska i värde. Du är inte garanterad att få pengarna tillbaka, det är alltid förenat med en risk. Risk låter läskigt, men det är också när du tar en risk som du får potential till en värdeökning. Man kan se avkastningen som en belöning för att man tagit risk. Aktier har högre risk än sparkontot, men den möjliga värdeökningen är också betydligt större.
  2. Genom utdelning. En aktieutdelning är när företaget delar ut en del av sin vinst till ägarna. Det är vanligt med utdelning en gång om året, men det kan också vara flera gånger om året. Alla aktier ger inte utdelning. Det kan exempelvis bero på att de ser att pengarna gör större
    nytta genom att återinvesteras i bolaget. Som buffert, för att betala av skulder eller för göra inköp av material och så vidare.
     

Låter det intressant att tjäna pengar på detta vis? Gå vidare genom att testa dig själv med denna checklista.

Fem frågor att besvara innan du köper aktier

  1. Är jag intresserad av att lära mig? Något av det roligaste med aktier är att man aldrig är fullärd. Det innebär också att man bör lägga viss tid på att läsa på om ämnet. Det kan vara genom att läsa på om strategier, olika bolag eller hänga med i nyheterna.
  2. Kan jag avvara pengarna i flera år? Eftersom börsen kan gå både upp och ner rejält på kort sikt brukar aktier rekommenderas när man har en sparhorisont på uppemot tio år eller mer. Kanske vill du spara till ett sommarhus eller för att kunna ta tjänstledigt i framtiden?
  3. Har jag en buffert? Om du känner att du inte skulle klara av en oväntad utgift utan att nalla från aktieportföljen är det bra att börja där. Fundera på hur mycket du behöver ha lättillgängligt på sparkontot. Du kan antingen vänta med att köpa aktier tills du har nått den summan, eller börja med en mindre summa för att testa. Jag började själv med att sätta in 500 kronor för att testa på.
  4. Vet jag hur aktiv jag vill vara? Du måste inte logga in flera gånger om dagen och göra många affärer. För många passar det bättre att göra långsiktiga köp. Se till att du själv vet hur mycket tid du vill lägga på det.
  5. Är jag källkritisk? Kanske den viktigaste punkten. Internet kan vara en fantastisk källa till kunskap och diskussion! Men fråga dig alltid vem det är som ger tips och vad denne kan ha för agenda. I exempelvis Facebookgrupper tipsar en del om köp av en specifik aktie. Köp inte
    enbart på tipset, utan läs på själv och bilda en egen uppfattning.

 

Svarar du ja på dessa frågor? Då kan det vara dags att ta tag i att lära sig mer om aktier och komma igång. Lycka till!

 

ÄR DU DEN VASSASTE INVESTERAREN? Utmana dina vänner i Aftonbladets Aktie Manager. Förvalta en miljon, tävla om äran och fina priser.

SÅ HÄR ANMÄLER DU DIG: Gå in på manager.aftonbladet.se - klicka på Aktie Manager.