Räntefest i Swedbank – delar ut 17 miljarder

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2024-01-24

Swedbank, med vd Jens Henriksson, höjer utdelningen efter ett rejält vinstlyft i räntechockens spår. Arkivbild

Swedbanks räntenetto, det bolånebjässen tjänade på räntechocken i fjol, lyfte med över 50 procent mot året före.

Utdelningen till ägarna höjs till drygt 17 miljarder, upp från 11 miljarder ett år tidigare.

Börsen var måttligt imponerad av bokslutet. Efter 20 minuters handel hade Swedbank-aktien backat 0,1 procent på Stockholmsbörsen.

Rapporten visar att Swedbank avslutade 2023 – där högre räntor fått många hushåll och företag att gå på knäna ekonomiskt – med ett oväntat starkt kvartal. Vinsten lyfte mer än vad analytiker hade räknat med och bankens utdelning höjs kraftigt.

Ägarna delar på drygt 17 miljarder i vår om årsstämman godkänner förslaget. Det kan jämföras med 11 miljarder i fjol.

– Vi har en väldigt tydlig utdelningspolicy om att dela ut hälften av vårt intjänande och det är också det som styrelsen föreslår, säger vd Jens Henriksson på en telefonkonferens med nyhetsbyråer.

”Ger tillbaka”

Han påminner även om att utdelningarna går till ägare som i första hand består av sparbanker, försäkringsbolag, pensionsfonder, småsparare, stiftelser.

– Som i sin tur ger tillbaka till samhället, säger Henriksson.

Han tillägger att banken för att kunna skifta ut mer pengar måste få klarhet kring eventuella böter i USA för misstänkta brott mot penningtvättsregler som utreds av flera myndigheter där.

– Sedan är det så att när man tittar framåt så ska vi inte sitta med mer kapital än nödvändigt, svarar han på frågan om det kan bli aktuellt med extra utdelningar eller nya program för återköp av aktier.

Två miljarder sätts även av till extra satsningar på betalningssystemet och arbetet mot bedrägerier under 2024 och 2025.

Stillastående bolånemarknad

Bolånemarknaden ser fortsatt kärv ut, enligt Swedbankchefen. Men banken pressar sina marginaler för att bevaka sina marknadsandelar.

– Tittar vi på marknadsandelarna börjar vi sakta men säkert att återta lite. Vi har under kvartalet sett hur vi har blivit bättre och snabbare och det gör att vi nu har ett positivt inflöde trots att det är en marknad som kännetecknas av stillastående i stort, säger Henriksson.

Enligt Finansinspektionen har bankernas bolånemarginaler pressats ihop radikalt i kölvattnet på räntehöjningarna 2022–2023 – ned från 1,4 till 0,4 procent.

– Vi har under kvartalet sett en ytterligare press nedåt med en baspunkt, säger Henriksson.

Swedbanks räntefest har i stället finansierats av att bankens räntor på transaktions- och sparkonton inte alls har hängt med uppåt i det räntelyft som hushåll och företag får betala för sina lån.

Följ ämnen i artikeln