Regeringen tillsätter coronasamordnare

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Anders Ferbe blir coronasamordnare. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Anders Ferbe blir coronasamordnare. Arkivbild.

Regeringen har beslutat att tillsätta en samordnare gällande coronavirusets effekter på näringslivet. Uppdraget går till Anders Ferbe, och innebär att han är en kontaktperson för oroliga företag.

– Jag ska kartlägga och föra en dialog med näringslivets alla olika aktörer, för att ge regeringen en bild av hur näringslivet upplever situationen och vilka de akuta frågorna är. Man ska känna att det finns någon att vända sig till och resonera med, säger Anders Ferbe.

De branscher som just nu har det extra tufft är bland annat flygbranschen, hotell- och turismbranschen, fortsätter han. Bara under de första timmarna sedan han utsågs har flera företag hört av sig med frågor.

– Detta är naturligtvis väldigt allvarligt i en bransch som är så personalintensiv. Inom läkemedelsindustrin har vi också en oro inför vad som kommer hända om man hamnar i en kritisk situation. Det finns en rad olika frågor inom många olika branscher som jag kommer att försöka att kartlägga så gott det går.

Hjälper ministrarna

Rollen som samordnare är också ett sätt att underlätta regeringens och näringsministerns jobb under en intensiv period, förklarar Ferbe.

– En näringsminister kan inte svara på alla frågor från alla som vill ha svar. Där är min roll att försöka samla ihop de olika uppfattningar, tankar och idéer som finns hos näringslivet och presentera det för regeringen.

TT: Just nu brinner det i knutarna för många företag, och många har redan påverkats negativt. Hur bråttom är det?

– Det är ett allvarligt läge och jag upplever att regeringen tar detta på ett väldigt stort allvar. Sedan gäller det att hantera det med ett lugn och med så säker precision i åtgärder som det är möjligt. Det är viktigt att de insatser man gör går till dem som har det allra besvärligast just nu.

"Ska göra vad jag kan"

TT: Tror du kanske att vissa kan känna att de gärna skulle ha haft någon att vända sig till tidigare?

– Man ska komma ihåg att det här har gått ganska snabbt. Det finns säkert de som tycker att det skulle ha hänt tidigare, det brukar det alltid finnas. Men nu ska jag göra vad jag kan.

"Anders Ferbes erfarenheter med partssamverkan på den svenska arbetsmarknaden och lösningar under finanskrisen kommer att vara mycket värdefulla. I nuläget är det viktigt att berörda parter intensifierar dialog och samverkan för att gemensamt möta coronavirusets följder för landets företagare", säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) i ett pressmeddelande.

Publicerad: