Våren är här! Men har du koll på din fyrhjulsförsäkring?

Publicerad 2024-03-20

Artikeln innehåller annonslänkar

Dra på dig handskarna och hjälmen – våren är här!

Men med den kommer även olyckor, skador och tyvärr även stölder av fyrhjulingar runt om i landet.

Därför har vi listat några tips på vad du bör tänka på när du tecknar försäkring.

En fyrhjuling är inte bara ett praktiskt verktyg för dig som arbetar med skogs- eller gårdsbruk, utan är för många även en riktigt rolig leksak som åker fram varje vår.

Men har du verkligen koll på de försäkringar du är tvungen att teckna? Och visst du att försäkringar kan skilja mycket i pris även om de täcker samma typer av skador eller olyckor?

Nedan listar vi tips på hur du kan tänka när du är i full gång med att att välja försäkring!

ANNONS

Trafik-, halv- eller helförsäkring

Trafikförsäkring
Precis som bilen är din fyrhjuling ett fordon som enligt lag behöver ha en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen skyddar vid skador på tredje part. Du måste teckna en trafikförsäkring från den dag du står som ägare på fordonet, även om du faktiskt inte använder fyrhjulingen. Är försäkringen inte tecknad från den dag du blir ägare kan du bli betalningsskyldig, så se till att den en försäkring direkt!

Det trafikförsäkringen dock inte täcker är skador på dig och ditt fordon om det är du som vållat skadan. Då behöver du en hel- eller halvförsäkring.

Halvförsäkring
En halvförsäkring omfattar i regel en trafikförsäkring samt bland annat stöld- och brandskydd. SVT har rapporterat att det skedde rekordmånga fyrhjulingsstölder under förra året. Därför kan det vara klokt att investera i minst en halvförsäkring för din fyrhjuling – du kan tjäna på det i längden!

Helförsäkring
En helförsäkring är, om du inte väljer utökade tillval, den mest omfattande försäkringen du kan teckna för ditt fordon. Utöver en trafik- och halvförsäkring täcker helförsäkringen i regel skadegörelse och viltolyckor. Då man oftast använder en fyrhjuling på platser där förekommer viltliv kan det vara klokt att faktiskt teckna en helförsäkring. Du kommer tacka dig själv om olyckan är framme.

Så se över ditt eget körmönster och vilka typ av skador eller olyckor som du riskerar att hamna i och teckna en försäkring därefter.

Låg eller hög självrisk

Många aktörer erbjuder olika typer av lösningar som kan anpassas efter dina behov. Så utöver att kolla på ditt körmönster, din omnejd och hur mycket skydd du vill ha är det klokt att fundera på om du föredrar en högre månadskostnad men lägre självrisk eller vise versa.

Är du en nybörjare som precis investerat i din fyrhjuling kan det vara klokt att välja ett alternativ med högre månadskostnad men låg självrisk, då risken för skador på fordonet i regel är större om du är en ovan förare.

Har du dock vana vid fyrhjuling kan det vara så att du föredrar en lägre månadskostnad men högre självrisk. Kika runt bland olika bolag och se vilket som passar dig och ditt körmönster bäst!

ANNONS

Publisert: