Larmet: Många svenskar har redan passerat smärtgränsen

”Många har svårt att klara räntan – redan nu”

Publicerad 2023-04-26

Många hushåll börjar närma sig smärtgränsen för hur hög bolåneränta de klarar av.

För en femtedel är gränsen redan passerad, visar en ny undersökning.

– Det är anmärkningsvärt, många har det knapert just nu, säger Skandiabankens vd Arvid Krönmark.

Bolåneräntorna ligger just nu på omkring 4 procent, med de korta räntorna ofta något under och de med längre löptid något över 4 procent.

Skandiabanken har tillsammans med opinionsinstitutet Novus frågat de svenska hushållen hur hög bolåneränta de klarar av. Frågan aktualiseras av morgonens räntebesked från Riksbanken, eftersom en höjning av styrräntan brukar följas av att bankerna höjer sina bolåneräntor. Men också för att sju av tio bolånetagare kommer att behöva lägga om sina bolån under 2023.

– Undersökningen visar att det finns en stor spridning gällande vilken nivå på räntan som hushållen klarar av. Många har redan nu svårt att klara av den befintliga räntenivån, säger Arvid Krönmark.

Sett stora kostnadsökningar

I undersökningen svarar en femtedel av hushållen att den smärtgräns man haft redan har passerats. De har svarat att de klarar en ränta på mellan 0 och 4 procent.

– Det är anmärkningsvärt. Vi har en räntenivå på ungefär 4 procent och många har det knapert under rådande förhållanden.

För knappt hälften av hushållen ligger dagens räntenivåer i linje med eller något under vad man säger sig klara av. De menar att smärtgränsen går nånstans mellan 5 och 8 procent.

– Alla banker jobbar efter en kvar-att-leva-kalkyl när man beviljar räntor. Då har man räknat efter att hushållen ska klara ungefär 6-7 procent. Men hushållen har sett stora kostnadsökningar på många områden det senaste året, säger Arvid Krönmark.

Skandibankens vd Arvid Krönmark

Då får man inte förhandla om räntan

En tredjedel av de svarande hushållen menar att de skulle klara en ränta på 10 procent eller mer.

Bankernas listräntor, som de utgår från, är inte överensstämmande med de egentliga snitträntorna, eftersom bolånetagarna både uppmanas och förväntas förhandla om sina räntor.

Skandiabanken har, tillsammans med ett fåtal andra, lån med färdigförhandlade räntor utifrån bolånets storlek, belåningsgrad och löptid. Bankkunden har på de lånen ingen möjlighet att påverka räntan.

Följ ämnen i artikeln