Bedragare kapade hennes identitet

Publicerad 2013-05-27

Köpte varor och tecknade avtal för 100 000 kronor – polisen handfallen

Bedragarna förfalskade Lisas körkort.

Sedan shoppade ligan loss på falska krediter – för 100 000 kronor.

– Det här kan drabba vem som helst, säger hon.

De senaste åren har bedrägerierna med förfalskade id-handlingar ökat kraftigt.

De flesta blir varse om att de fått sitt personnummer kapat först när räkningarna dimper ner i brevlådan.

En av de drabbade är Lisa, som egentligen heter något annat.

Till skillnad från många andra fick hon reda på bluffen på telefon – tack vare vaken butikspersonal som slagit larm.

För en vecka sedan ringde polisen och frågade om hon hade tecknat flera mobilavtal på två olika butiker i Löddeköpinge. Det hade hon inte.

– De hade tagit ut telefonerna dagen innan och tecknat sammanlagt åtta abonnemang. Dagen jag fick reda på bedrägeriet tog de ut en tv för 30 000 kronor, säger hon.

Helvetisk vecka

Försedda med ett förfalskat körkort lyckades bedragarna teckna avtal och plocka ut varor på kredit till ett värde av 100 000 kronor. Notan hamnade hos Lisa.

Tiden därefter har varit som en mardröm. I en vecka har hon ringt runt till kreditupplysningsföretag, butiker, bensinmackar och teleoperatörer för att spärra sitt personnummer för köp.

Mycket energi har också lagts på att övertyga företagen att det faktiskt inte är hon själv som köpt varorna. Lisa har bland annat fått förfrågningar av företag om hon vill betala varorna på autogiro.

– Jag har inte varit på jobbet på en vecka, jag försöker få tillbaka mitt liv och fixa till det här, säger hon.

Lucka i systemet

Varje körkort har ett unikt referensnummer. Med hjälp av det kan Transportstyrelsen se vem körkortet tillhör och om det är giltigt. Men när butikerna scannar körkortet vid ett köp registreras aldrig referensnumret. Den enda data som lagras är personnumret.

–Jag har läst om det här i tidningar och sett det på tv. Men jag trodde aldrig det skulle drabba mig själv, säger Lisa.

Bristen på säker legitimering är ett stort bekymmer. När polisen utreder id-kapningar finns det oftast inte mycket att gå på. Om de har tur finns det någon grynig övervakningsfilm från butikerna.

– Butikerna måste bli bättre på att kolla handlingarna ordentligt. Sen skulle jag gärna se förbättrade legitimationer, så att butikerna kan kolla upp att det faktiskt är rätt person som handlar, säger Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägerirotel.

Dåliga legitimationer

Polisen jobbar tillsammans med branschen för att öka säkerheten och förbättra legitimationerna, men det är långt kvar till att legitimeringen blir säkrare.

– Det är inget vi ska tro kommer inom de närmsta två åren. I dagsläget är det alldeles för enkelt att begå bedrägeribrott. Upptäcksrisken är inte särskilt stor risk, och dessutom får man en hyfsat ekonomisk utdelning, säger Anders Olofsson.

Följ ämnen i artikeln