Då ska du INTE ha timpris på elen

Publicerad 2023-11-09

Artikeln innehåller annonslänkar

Efter chockerande höga elpriser under 2022 kan många känna stress inför årets vintermånader. Men det behöver du inte göra.

Vi reder ut när det kan vara klokt att se över och binda sitt elavtal – för att slippa otäcka elfakturor.

ANNONS

Att ha timpris på elen kan i vissa fall vara fördelaktigt och billigare än att binda det. Om du exempelvis förväntar dig att elpriset förblir lågt eller om du är beredd att anpassa din förbrukning till när elen är som billigast har du stora möjligheter att hålla nere dina kostnader.

Men vad händer egentligen när det lägsta dagspriset för elen sticker iväg? Och hur många hushåll har möjligheten att helt anpassa sin förbrukning till när elen är billig?

Om du inte har möjlighet att övervaka din förbrukning och inte vet hur elpriset kommer stå sig kan det därför vara klokt att binda elpriset.

Kallare perioder

Det finns andra faktorer som även spelar in när du ska välja rörligt eller fast elpris. När temperaturen sjunker ökar efterfrågan av el, och då energi finns i begränsad tillgång höjs ofta priset markant.

Denna höjning märktes definitivt under 2022 då mångas elkostnader sköt i höjden. Då var även de lägsta prisnivåerna väldigt höga, vilket innebar att det inte gick att anpassa sin förbrukning för att hålla kostnaderna nere.

Alltså kan det vara en god idé att binda elen innan kylan slår till ordentligt.

EU reglerar elpriset

Enligt en ny simulering från Svenska Kraftnät som de gjort på ett nytt EU-förslag kan svenska elpriser komma att höjas med hela 20 procent till nästa år, skriver Dagens Nyheter.

Tanken bakom förslaget är att jämna ut elpriset inom Europa samt att kunna skicka el mellan länder. Detta genom en ökad effektivitet i ledningarna. Resultatet blir dock som sagt en förväntad prishöjning för svenska konsumenter.

Därför kan det vara klokt att binda elen redan nu, innan prisökningen sker.

ANNONS

Publisert: