Riksbanken lämnar räntan oförändrad – men öppnar för sänkning

”Inte sett dem så positiva på flera år”

Publicerad 2024-02-01

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4,0 procent som väntat.

Samtidigt flaggar man tydligt för att en sänkning är på väg.

– ”Räntehöjning” är struket ur Svenska akademins ordlista. Det är sänkningar som gäller nu, säger ekonomen Claes Hemberg.

Riksbanken lämnar räntan oförändrad på 4,0 procent, vilket är den högsta nivån sedan 2008.

Beskedet var väntat.

I ett pressmeddelande skriver Riskbanken att inflationen har sjunkit och att aktiviteten i svensk ekonomi har dämpats, och man aviserar för första gången att man kan komma att sänka räntan tidigare än vad som indikerades i novemberprognosen.

– Att de ens talar om sänkningar. Det är ett helt nytt tonläge från Riksbanken, jag har inte sett dem så positiva på flera år. Hela inställningen pekar på att vi får se en sänkning redan första halvåret, säger Claes Hemberg.

Enligt Hemberg och många av hans ekonomkollegor kan vi förvänta oss en första sänkning framåt sommaren.

– De har en helt ny inställning. Först sa de att en sänkning kunde bli aktuellt om först ett år från nu. Nu lutar det åt en sänkning i maj, juni.

”Sänkningar som gäller”

Claes Hemberg tror att Riksbankens nya ton speglar en ökad optimism i resten av samhället.

– Jag tror att omvärlden är optimistisk. Det går inte att vara skeptisk hur länge som helst. Man måste tala om att nu är det slut på räntehöjningar. Nästa steg är en sänkning. ”Räntehöjning” är struket ur Svenska akademins ordlista. Man har bytt fokus. Det är sänkningar som gäller.

Ingela Thornander Gabrielsson, oberoende privatekonom med en lång karriär hos Nordea bakom sig, tycker att det är bra att sänkningarna inte kommer för snabbt.

– Vi får inte bli för optimistiska. Vi har fortfarande rätt höga prisökningar på många områden och det finns en del orosmoment i omvärlden. Alla behöver komma ihåg att vi måste fortsätta att hålla i våra pengar och att spara.

Claes Hemberg

Ingen ny räntebana

Hon tror att det förändrade tonläget kan vara en kompensation för de senaste årens stränga uppmaningar om Sveriges ansträngda ekonomi.

– Jag tror att det är ett sätt att förbereda för kommande räntesänkningar. Det kan hända att de tycker att det har blivit lite för hårt i perioder. De vill mjuka till det lite.

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, påpekar att en sänkning inte kan ske förrän man har kommit till bukt med inflationen.

– Även om räntan är tuff för väldigt många ska man tänka på att inflationen är tuff för precis alla. Det är trots allt det som är målet för Riksbanken. Och då måste de vänta tills inflationen är nere och vänta tills det här inflationsspöket är besegrat.

Dagens besked kommer inte med någon ny räntebana.

Detta då riksbanken har utökat antalet möten, från fem till åtta, och bestämt att första mötet i varje kvartal inte kommer innehålla några prognoser eller någon penningpolitisk rapport.

Claes Hemberg tror att vartannat penningpolitiskt möte kommer att ha en lite lättsammare prägel.

– Det kommer att vara lite mer light, mer som samtalsterapi än ett vanligt Riksbanksmöte.

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.


Följ ämnen i artikeln