Duckar frågan om räntesänkning – här är bankernas svar

Publicerad 2024-02-26

Bankerna var snabba med att höja sina boräntor i takt med att styrräntan skenade.

Men nu duckar flera av dem den enkla frågan: Hur kommer ni att agera om styrräntan sänks?

– I vilken takt vi höjer eller sänker våra räntor är tyvärr inget vi kan avisera på förhand, säger Hannes Mård på Swedbank.

Aftonbladet har frågat sex banker om hur deras rörliga boränta kommer att utvecklas om Riksbanken börjar sänka styrräntan i vår. Tumregeln är att den rörliga tremånadersräntan höjs eller sänks lika mycket som styrräntan.

Så om styrräntan börjar sänkas, kan då bolånekunder räkna med att deras rörliga ränta sänks i samma takt som den har höjts de senaste åren?

Svaren från bankerna blir diffusa.

”Vi kommunicerar ränteändringar enbart via pressmeddelande när det är aktuellt och inte på något annat sätt”, meddelar Länsförsäkringar via mejl.

Men facit över hur ni höjde räntorna i samband med att Riksbanken höjde styrräntan finns ju. Därför borde frågan vara enkel att svara på, hur kommer ni att agera om styrräntan sänks?

”Som min kollega skrev så kommunicerar vi ränteändringar enbart via pressmeddelande när det är aktuellt och inte på något annat sätt”, svarar en annan presstalesperson.

”Vi strävar efter följsamhet”

Inte heller SEB vill ge ett rakt svar på frågan.

”Det är ränteläget och bankernas upplåningskostnader samt konkurrensen som styr prissättningen på bolån”, skriver banken.

SBAB vill precis som sina konkurrenter inte heller ge något exakt svar. Banken skriver i ett mejlsvar att Riksbankens sänkning av styrräntan får påverkan på deras bolåneräntor, men att det inte är den enda faktorn som styr.

”Vi strävar efter att ha en följsamhet mellan bolåneräntor och upplåningskostnader och samtidigt ta hänsyn till konkurrenssituationen på marknaden”, skriver den statliga banken och påttalar att de sänkt den rörliga räntan två gånger de senaste månaderna, utan att Riksbanken har gjort detsamma.

Handelsbanken-kontor.

”Följer bankens prisstrategi”

Handelsbankens väntar med att uttala sig till dess att eventuella ändringar sker.

– Vi kommunicerar våra ränteändringar när de träder i kraft. Våra boräntor justeras kontinuerligt utifrån marknadsräntorna och av konkurrensläget. Vår ambition är att ha ett långsiktigt konkurrenskraftigt erbjudande till våra kunder, säger Elin Fornbrandt, expert inom boendeekonomi på Handelsbanken.

Hannes Mård, presschef på Swedbank, säger så här:

– Våra listpriser på bolån påverkas av rörelserna i marknadsräntan och följer bankens prisstrategi. Utgångspunkten är att vi ska ha ett konkurrenskraftigt pris på bolån och det bästa helhetserbjudandet. Utifrån det följer vi ränteläget och gör löpande justeringar. Exakt i vilken takt vi höjer eller sänker våra räntor är tyvärr inget vi kan avisera på förhand.

Hannes Mård på Swedbank.

Hugo Laigar på Nordea svarar att flera saker styr bankens boräntenivå.

”Det är delvis Riksbankens styrränta som påverkar prissättningen på bolån, men också exempelvis marknadsräntorna. Därmed följer inte 3-månadersräntan på bolån exakt Riksbankens takt, men generellt sett kan man utgå ifrån att om styrräntan och marknadsräntorna går ner så gör bolåneräntorna det också”, skriver han i ett mejl.

Riksbankschefen Erik Thedéen. Riksbanken har ännu inte sänkt styrräntan. De flesta bedömare tror att det kommer att ske i vår eller i sommar.

”Snabba på att höja medan sparräntorna släpar efter”

Felicia Schön, privatekonom på Avanza, skulle inte bli förvånad om bankerna inte sänker räntorna lika snabbt som de har höjt.

– Till viss del säger det lite sig själv. Det är närmare till hands att öka intäkterna än att sänka dem. Det handlar inte bara om bolåneräntorna utan också om sparräntorna (inlåningsräntorna). Många aktörer är snabba på att höja bolåneräntorna medan sparräntorna släpar efter ordentligt.

Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

Hon menar att bankerna kan göra så för att kunderna ändå stannar kvar.

– Men med det sagt så kommer bolåneräntorna ändå sänkas i takt med att styrräntan sänks, även om det inte sker direkt. Syftet är inte att säga att banker är onda, tvärtom anser jag att de gör väldigt mycket gott för samhället. Syftet är snarare göra konsumenten medveten om att man kan vinna mycket på att göra aktiva och medvetna val.

Felicia Schöns arbetsgivare Avanza har även de bolånekunder, genom två samarbetspartner. Om hur de själva kommer att agera vid en eventuell sänkning av styrräntan, säger hon:

– När det gäller våra samarbetspartner Stabelo och Landshypotek så sätter de själva sina räntor vilket vi inte har någon makt över. När det gäller vårt eget lån (Private Banking-lånet) följer det styrräntan.

Följ ämnen i artikeln