Experten om lönen: Flytta pengarna direkt

”Några hundralappar är bättre än inget alls”

Av: David Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sparande

Nu trillar nya pengar snart in på lönekontot. Där ska de inte stanna, enligt sparekonomen Frida Bratt.

– Men vart man ska flytta pengarna beror på vilken typ av sparande man har, säger hon.

Bäst är att flytta pengarna direkt när lönen trillar in. Att vänta till slutet av månaden och spara det som finns kvar rekommenderas inte av Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Titta på dina utgifter och bestäm dig för hur mycket du kan spara varje månad. Tänk på att några hundralappar är bättre än inget alls. Andra föredrar att flytta över i princip allt till ett sparkonto och sedan successivt föra över det man behöver ha på lönekontot.

Skaffa buffert

Enligt henne bör den första prioriteringen vara att skaffa sig en ordentlig buffert, speciellt i de osäkra tider som uppstått på grund av coronaviruset. Bufferten ska sparas på ett vanligt sparkonto med insättningsgarantin.

– Här kommer inte pengarna att växa, visst kan du få några tiondelar i ränta hos någon nischbank, men överlag är det inte här du får avkastningen. Man får helt enkelt acceptera att det är låg eller ingen ränta, men det viktiga är att pengarna är trygga och lätta att komma åt, säger Frida Bratt.

Den som redan har bufferten klar bör däremot inte ösa över pengar till ett vanligt sparkonto. Just på grund av att de inte växer där.

– Eftersom räntan är låg eller obefintlig är det ingen bra idé att slentrianspara på sparkonto.

”Utöka månadssparandet”

Pengar som du bedömer kan avvaras under en längre tid kan i stället satsas på börsen via ett ISK-konto. Ett tips är att sikta in sig på indexfonder med låg avgift, enligt Frida Bratt.

– De är transparenta, enkla att förstå och passar de allra flesta.

För många har coronakrisen lett till att man spenderat mindre pengar. Ute-luncher, after-works och restaurangbesök har i princip raderats från kalkylen. Det gör att många har mer pengar över i slutet av månaden.

– Vi går inte i gallerior på samma sätt, rör oss inte ute, besöker inte event och går inte på bio. Kanske man därför kan utöka månadssparandet lite extra kommande månad? Varför inte göra en extra avsättning till bufferten, det kan kännas tryggt att stärka den i de oroliga tider vi befinner oss i, säger Frida Bratt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN