Svagare bostadsmarknad i december

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Villamarknaden försämrades, främst i Göteborg, under december, enligt Valueguards Hox-index. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Villamarknaden försämrades, främst i Göteborg, under december, enligt Valueguards Hox-index. Arkivbild.

Bostadsmarknaden fick sig en törn i december, främst på grund av att marknaden för villor försämrades.

Men året ser ut att börja med en vändning, enligt färska siffror från Valueguard.

På riksnivå noteras en nedgång med 0,8 procent i december, där priserna på bostadsrätter var oförändrad och villapriserna sjönk med 1,4 procent, enligt Valueguards Hox-index.

Det finns dock geografiska skillnader. Efter många månaders uppgång vände bostadsrättspriserna svagt nedåt, 0,1 procent, i Stockholm under december. Samtidigt gick Stockholms villamarknad mot strömmen med en ökning på 0,2 procent.

I Göteborg och Malmö syntes svagt positiva signaler på bostadsrättsmarknaden men stora nedgångar på villamarknaden, främst i Göteborg med en nedgång på 1,8 procent.

Helårssiffrorna visar en stark bostadsmarknad. I riket som helhet syns en ökning med 4,5 procent. Priserna på bostadsrätter ökade 4,6 procent och villapriserna steg 4,4 procent.

"Det som kommer bli avgörande för om köpaptiten på bostadsmarknaden ska hålla i sig är hushållens marginaler, men också tron på framtiden. Trots rapportering om en begynnande lågkonjunktur ser vi att det redan finns makroekonomiska ljusningar med stigande förväntningar om framtida tillväxt", säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors i Stockholm i en kommentar.

Efter att halva januari har passerat noteras uppgångar i Stockholm och Göteborg där priserna har stigit en respektive två procent jämfört med december, enligt Hox-index.

Publicerad: