Sen examen sänker pensionen

Dubbelt pensionssparande om du tar examen sent

Av: Gustaf Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Pension

Tar du examen sent i livet måste du kompensera genom att spara dubbelt så mycket.

Det visar nya siffror från pensionsbolaget Skandia.

– Att många studenter i Sverige tar så sen examen gör att pensionerna riskerar att bli en besvikelse för stora grupper av akademiker, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

I en ny rapport, framtagen av Skandia, har de gått igenom hur en sen examen påverkar den slutliga pensionen.

Resultatet är enligt rapporten tydligt: Ju senare examen, desto mindre i pension.

”En person med lärarexamen som studerar klart så snabbt det bara går behöver spara 700 kr i månaden genom hela arbetslivet – för att nå en pension om 80 procent av slutlönen. En lärare som tar sin examen vid en mer typisk examensålder, 28 år, behöver istället spara 1 300 kr i månaden”, står det att lösa i rapporten.

”Behöver spara dubbelt så mycket”

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, kommenterar siffrorna:

– Tar man många år på sig att plugga färdigt, som många gör idag, behöver man spara ungefär dubbelt så mycket mer än om man studerat och tagit sin examen direkt efter gymnasiet, säger han i ett pressmeddelande.

Mattias Munter, pensionsekonom vid Skandia.
Foto: Skandia/Pressbild
Mattias Munter, pensionsekonom vid Skandia.

Siffrorna i rapporterna bygger på vad man behöver spara privat för att nå en pension som motsvarar 80 procent av sin slutlön, om man går i pension vid 69 års ålder.

– Är man akademiker och har börjat jobba sent är mitt råd att se över sin tjänstepension och komma igång med ett eget pensionssparande, fortsätter Mattias Munter.

”Mer effektivt att ta tidig examen”

Rapporten tar upp en rad olika yrkesgrupper, däribland sjuksköterskor. Den tidigaste åldern att examinera sig sker vid 22, medan den typiska åldern ligger först vid 27 år för kvinnor och 29 år för män.

– Ströjobb under studierna har viss effekt, men det är inte det som ger bäst utväxling när det gäller pension, det är mycket mer effektivt att ta en tidig examen, säger Mattias Munter till Svenska Dagbladet.

Vill se politisk lösning

Men Mattias Munter framhäver att det krävs en politisk lösning på problemet.

– Att många studenter i Sverige tar så sen examen gör att pensionerna riskerar att bli en besvikelse för stora grupper av akademiker, säger han pressmeddelandet och utvecklar:

– Att bara försöka höja pensionsåldern så som politikerna nu gjort är ett alltför ensidigt fokus. Politikerna behöver också prioritera förutsättningarna för att få fler unga att gå klart sin utbildning snabbare.

Exempel: Så mycket kan sparandet skilja sig

  • Månatligt sparande (kronor) sedan 2019 för att nå 80 procent pension som andel av slutlön (69 år pensionsålder)

Studenter som tar examen tidigast bland sina årskullarTypisk examensålderTidig examensålder och arbete vid sidan av studierna
Civilingenjörsstudenter100015501400
Juriststudenter80014501200
Socionomstudenter5501300900
Läkarstudenter105020001700
Sjuksköterskestudenter4001200650
Lärarstudenter7001300950

Källa: Skandia

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN