Malou von Sivers i ny SR-podd om den stora pensionssvindeln

Gör en fördjupningspodd om Falcon Funds och Allra: ”Jättespännande”

Publicerad 2023-06-17

Svindeln i fondbolagen Falcon Funds och Allra har inspirerat till Sveriges radios nya dramaserie ”Pensionssvindeln 2020”.

Men frågan är om inte verkligheten överträffar dikten.

– Man undrar hur det ens var möjligt att göra på det här sättet. Det handlar om sådana enorma belopp, säger Malou von Sivers, som i en ny podd berättar om hur svenska pensionssparare blåstes på miljardbelopp.

Bedrägerierna i Falcon Funds avslöjades 2016. Bolaget hade anlitat telefonförsäljare som utnyttjade säkerhetshål i bank-id-systemet till att olovligen flytta över uppringda människors premiepensioner till Falcons tre Maltabaserade fonder. Mer 1 miljard kronor försvann.

Året därpå sparkades fondbolaget Allra ut ur premiepensionssystemet. I samma veva lämnade den före detta justitieminister Thomas Bodström (S) bolagets styrelse. Bolagets huvudmän dömdes senare för grov ekonomisk brottslighet.

Alexander Salzberger, Félice Jankell, Simon Mezher och Måns Nathanaelson i ”Pensionssvindeln 2020”.

SR-podden ”Pensionssvindeln 2020”

Händelserna har inspirerat till dramasatsningen ”Pensionssvindeln 2020” med bland andra Félice Jankell, Simon Mezher och Måns Nathanaelson i huvudrollerna. Samtliga fem avsnitt har släppts på SR:s sajt. 

I anslutning till serien gör rutinerade tv-journalisten Malou von Sivers en fördjupningspodd om de riktiga pensionssvindlerierna. Den släpps på SR:s sajt den 17 juni.

– Det är en komplicerad historia. En av dem som jag pratar med är Jens B Nordström på TV4, som skrev en bok om Falcon Funds och kan hela historien om Allra och den övergripande historien hur det över huvud taget blev möjligt att genomföra den här svindel, säger hon.

Ardalan Shekarabi och Malou von Sivers.

Ardalan Shekarabi intervjuas

När Falcon Funds-härvan rullades upp var Ardalan Shekarabi (S) civilminister. Han blev senare socialförsäkringsminister med ansvar för pensionssystemet. Även han kommer att intervjuas i podden.

– Under pågående rättegång kunde han egentligen inte säga någonting om fallet, så det ska bli intressant att höra om han kommer att säga nåt nu. Han blev ju den som fick uppdraget att reformera systemet och täppa igen de här hålen. Jag har aldrig hört den regeringen erkänna vilket misslyckande det här systemet blev.

Premiepensionen fick enorm uppmärksamhet när det nya pensionssystemet sjösattes i slutet på 1990-talet. Målet var då att förmå så många som möjligt att göra ett aktivt val. 

– Då sågs man ju som en förlorare om man inte hängde på och började lära sig om fonder och placera sina pengar. Bilden som målades upp var att det sämsta man kunde göra var att inte göra något alls. Sen har det visat sig att de blev de verkliga vinnarna. Men sådan var tidsandan.

– Jag förstår de som blev lurade. Svenskar har alltid haft en stor stor tillit till staten, vilket man inte alls har i andra länder. Och tillit till experter. Jag tror ingen trodde att många människor skulle komma att bli helt grundlurade av det här. Ingen trodde att det kunde hända. 

Malou von Sivers.

Malou von Sivers pratar med drabbade sparare

I podden kommer Malou von Sivers även att prata med Daniel Edencrona, en av de tiotusentals sparare som drabbades av Falcon Funds svindlerier. Han har nu stämt staten med hjälp av Centrum för rättvisa. 

– Han är unik eftersom han är den första som stämmer staten för det här. Om det lyckas så blir det prejudicerande och kan få intressanta följder.

Att efter många år som tv-journalist testa ett nytt format har egentligen inte varit någon större omställning, säger Malou von Sivers.

– Det här egentligen precis sånt som jag är van vid, med den skillnaden att man inte behöver bry sig om hur man ser ut.

– Men det är ett roligt format som ger möjligheter till fördjupning och längre grejer. Det öppnar nya dörrar för många människor. Så jag tycker det är jättespännande. 

Malou von Sivers och Sten Haage.