Vegetariskt först på menyn är en liten, liten revolution

Minskar i popularitet Allt färre grisar hamnar på julborden. Förra året handlade det om cirka 400  000.

Köttnormen är fortfarande stark. Men det finns knep för att lyfta den vegetariska
matens status.

Försäljningen av julskinka minskar, basunerade Sveriges Television ut förra veckan. Positivt, även om det förra året ändå handlade om ungefär 5 500 ton, eller sisådär 400 000 slaktade grisar som hamnade på julborden.
I år väntas det minska ytterligare något.

Men snabbare än så måste vi dra ner på köttet, om inte för grisarnas skull så för klimatets, och i slutändan vår egen överlevnads skull.

En hel del har visserligen hänt sedan jag som 19-årig högskolestudent blev vegetarian och köpte ”McFeast utan burgare” på McDonalds i Skövde.

Inte minst snabbmatsrestaurangerna har numera flera vegetariska alternativ på sina menyer.

Även många krogar av det lite lyxigare slaget har förstått att det finns en efterfrågan på vällagad vegansk och vegetarisk mat, och erbjuder därför finsmakarmenyer.

I mellanskiktet går det lite trögare.

I kvarteret i centrala Stockholm där jag jobbar finns det tre klassiska lunchrestauranger. Ni vet, sådana där med brickor, salladsbuffé och bryggkaffe på maten.

En av dem har inga vegetariska alternativ alls, så dit går jag aldrig. 

En av dem har ”veckans vegetariska” så dit går jag, av variationsmässiga skäl, högst en gång i veckan.

Men den tredje av dem har alltid haft tre olika alternativ, kött, fisk och vegetariskt. Länge stod rätterna också i den ordningen på tavlan: 

Kalvfärsjärpar

Torsk i äggsås

Bönbiffar

Men från och med i år står det vegetariska alltid först och det är faktiskt en liten, liten revolution. Från att vara ett pliktskyldigt tillägg har den vegetariska rättens placering på menyn gett den ökad status, en plats i rampljuset, ja närapå gjort den till NORM.

Allt fler väljer den, även om vissa gör det av bara farten. Häromveckan tittade en välvuxen manlig lunchgäst nästan chockat på sin tallrik med sötpotatisbiff – ”jag bara sa samma som den före mig, hörde ju ordet biff”.

För det är väl först då vårt ätande kan påverka klimatet positivt på riktigt. När vi ser det vegetariska som normen, och kött och fisk som undantaget.

Kanske får till och med julskinkan spela andrafiol till grönkålsgratängen en dag.

Följ ämnen i artikeln