Halleluja, kan Malmros ändra sig kan alla det

Läs Sylvia Balac krönika

Kanske kan Twitter lära den här vovven att sitta.

Man kan inte lära en gammal hund att sitta, sägs det. Men tydligen kan man med välformulerade argument lära en 48-årig regissör om feminism.

En kompis sade en gång att hur vältalig man än är kan man inte få någon att ändra åsikt genom att argumentera. Bara genom egna upplevelser och insikter kan en människas synsätt förändras.

Twitter har förstärkt min väns tes. D­enna polaritetens avgrundsdjupa ankdamm i vilken smygrasister, feministkommunister och snabbmatsgrossister positionerat sig.

Det förs oändliga ”debatter” som alla kan kokas ner till ”du är dum” och ”nej, DU är dum”. Och aldrig någonsin möts meningsmotståndarna i samförstånd.

Eller?
 

Ta mig tusan och dra mig baklänges om jag inte just såg ett par g­risar flyga förbi mitt fönster. Jag får gnugga mig i ögonen och läsa om för att ta in informationen. En twittrare som tänkt om på grund av de mothugg han fått? Och inte vilken twittrare som helst, utan en av det mer tvärsäkra och buffliga slaget. Nähä?

Joho.

Så här uttrycker sig regissören och s­ociala medier-kramaren Ulf Malmros i en intervju med Nöjesbladets Martin Gus­tafsson:

– Kastar man ur sig en åsikt och sen får motargument innebär ju faktiskt att man kan ändra åsikt. I mitt fall har jag fått några bra lektioner i feminism och sånt där. Nu förstår jag vad det handlar om och det är faktiskt tack vare massa tjafs på Twitter.
 

Halleluja. Det går visst att påverka.

Så all heder till dem som ihärdigt orkar ta strid dag ut och dag in på sociala medier. Fortsätt ”tjafsa”, för om någon som en gång s­varade på twitter­kritik med orden ”Ät bajs” kan ta till sig underbyggda argument så kan vem som helst göra det.

Vem vet, kanske kan man med ett riktigt välformulerat tweet till och med få en gammal hund att sitta.

Om hunden har smartphone ­eller dator, förstås. Och den stackars åldrade vovven inte har alltför reu­matiska leder. Och kan läsa.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln