Strejkförslaget – sänk toppskådisars löner

Magnus Sundholm om ilskan i Hollywood

HOLLYWOOD. Det går att steka ägg på asfalten i Los Angeles och alla har blivit galna.

Värst är film- och tv-bolagen i den pågående skådis- och manusförfattarstrejken.

De tycks vara ute efter blod.

Det är i alla fall så det tolkas när Universal Pictures hugger grenar av träden för att de som strejkar utanför Universal Studios inte ska ha någonstans att söka skugga.

Detta sker samtidigt som hälsoexperter varnar för att temperaturerna på över 40 grader gör det farligt att vistas ute.

Kanske är allt bara en logisk fortsättning på de hårdhandskar som en Hollywoodchef i Deadline nyligen drog på sig. Han slog fast att det inte kommer att bli någon förhandling mellan de stridande parterna förrän skådisarna och manusförfattarna lider sån stor ekonomisk skada att de börjar förlora sina hem.

Disney-chefen Bob Iger klev nyligen in i samma ring och kallade motparternas krav på högre lön, bättre reprisersättning och skydd mot AI-utnyttjande för ”splittrande”.

Sen tecknade han själv nytt femårskontrakt som gör att han kan tjäna 31 miljoner dollar per år, motsvarande 314 miljoner kronor.

I fjol var den genomsnittliga timlönen för en medlem i skådespelarfacket här i Kalifornien 285 kronor. Det ger en månadslön på drygt 45 000 kronor. Men till skillnad från Iger jobbar få skådisar heltid. I stället går de från projekt till projekt, inte sällan med långa uppehåll däremellan.

Med de siffrorna är det inte svårt att förstår var sympatierna i den pågående konflikten ligger.

Dwayne Johnson fick 50 miljoner dollar för kommande filmen ”Red one”.

Förslaget: Sänk toppskådisarnas lön

Vad det talas tyst om i Hollywood är gapet mellan Hollywoods stjärnor och vanliga skådisar.

Så sent som i förra veckan meddelades det att ”The Rock” Dwayne Johnson fått 50 miljoner dollar för kommande filmen ”Red one”. På en enda film drar alltså exbrottaren in motsvarande 515 miljoner kronor, tillräckligt för att försörja släkten i generationer.

Han är inget unikum. Tom Cruise, som hade procent på biljettförsäljningen till ”Top gun: Maverick”, tjänade när kassorna räknats hem 113 miljoner kronor.

Ex-filmbolagsbossen Barry Diller hade en poäng när han häromdagen föreslog hur den pågående strejkkonflikten kunde lösas.

– Tio toppskådisar tjänar mer än tio toppchefer. Faktum är att alla är överbetalda. Cheferna och toppskådisarna borde sänka ersättningarna med 25 procent.

Det skulle räcka för att satsa på dem med de lägsta lönerna.

Tom Cruise tjänade 113 miljoner kronor på biljettintäkter för ”Top gun: Maverick”.