Ett icke färdigt programkoncept

Någon borde ha vågat stoppa ”Settman på plats” i förväg

Peter Settmans lördagsunderhållning i SVT floppar.

Inte konstigt. Programkonceptet borde ha dragits minst ett varv till, innan det gick ut i sändning. Eller kanske hellre ha bordlagts…

Det är i och för sig lite modigt av SVT att inte ”göra en TV 4”. De brukar ju fega ur och lägga någon halvdan deckarserie man både kan ha och mista på lördagskvällarna, när SVT brakar på med Melodifestivalen.

Att konkurrera ut ”Så mycket bättre”, det hade nog inte ens Peter Settman i sina vildaste fantasier vågat drömma om att lyckas med.

TV 4:s succéprogram är förstås ett viktigt skäl till publikfloppen.

Har också hört dem som sagt att de inte vill se Peter Settman i skägg. Att han inte är lika mysig då.

Men det främsta skälet är förstås att ”Settman på plats” inte är ett färdigt, genomarbetat eller knappt ens begripligt programkoncept. Inte ens efter att ha sett två avsnitt, vet jag riktigt hur jag ska beskriva programmet för någon som inte har sett det.

Lite gammaldags stenålders-”Razzel”-känsla. Konstiga frågelekar. Folk i publiken som får möta släktingar. Vanliga artistuppträdanden. I lördags, Rachel Mohlin som med sina imitationer blåste en hotellreceptionist (ganska kul). Peter Settman som antar utmaningar, i lördags att hoppa fallskärm (modigt). I lördags också den numera så stingslige Erik Hamrén som plötsligt körde en charmoffensiv, som för att förekomma folkets hårda dom om Cristiano Ronaldo – som man befarar – kommer att springa slalom mellan Hamréns val av stabbiga backar.

Enskilda inslag fungerar, men helheten blir mest bara konstig, otajmad, vag och ger en vad-fan-är-det-jag-tittar-på-egentligen-känsla.

SVT tycks ha förlitat sig på att produktionsbolaget Baluba och Settman nog ”fixar biffen”, men ingen vågade/ville sätta stopp när de inte gjorde det.

– Programmet ska inte småputtra, utan stormkoka, sa den lilla grabb som spelade Peter Settmans chef i en (lite väl amatörmässigt konstruerad) sketch i lördags.

Programmet borde aldrig ha placerats på spisen, innan man hade hittat ett vettigt recept.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln