Här smög de ut

Av: Mattias Sandberg, Kristoffer Törnmalm

Publicerad:
Uppdaterad:

Victoria & Daniel försvann från festen genom en hemlig gång

kallas ”norran” Utgången från slottet som brudparet använde sig av kallas ”Norran” och används av Säpo-vakter och tjänstemännen på slottet. Den ligger någonstans på den här sidan av slottet.
Foto: Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
kallas ”norran” Utgången från slottet som brudparet använde sig av kallas ”Norran” och används av Säpo-vakter och tjänstemännen på slottet. Den ligger någonstans på den här sidan av slottet.

Victorias och Daniels flykt var minutiöst planerad.

Mitt under festen smet brudparet ut genom en av slottets hemliga utgångar.

– Det var mycket folk och de rörde sig i många olika rum och i ett visst läge gled de iväg, säger 1:e hovmarskalk Lars Hjalmar Wide.

De gled bara iväg Victoria och Daniel försvann från bröllopsfesten genom en hemlig gång. De befinner sig nu på resande fot. ”Det var mycketfolk och de rörde sig i många olika rum och i ett visst läge gled de iväg”, säger hovmarskalk Lars Hjalmar Wide.|

Sent på lördagsnatten försvann Victoria och Daniel spårlöst från bröllopsfesten på slottet. Parets bröllopsresa hade planerats in i minsta detalj och när övriga gäster sent på lördagsnatten serverades vickning, eskorterades brudparet i hemlighet ut ur slottet.

Användes av Madeleine

Enligt en initierad källa inom hovet försvann paret via en av slottets många hemliga utgångar.

– Den brukar användas av kungafamiljen när de vill vara diskreta, säger källan.

Utgången brukar enligt Aftonbladets uppgiftslämnare kallas för ”Norran” av Säpo-vakterna och tjänstemännen på slottet. Nyligen användes den bland annat av prinsessan Madeleine när hon ville ta sig in och ut ur slottet obemärkt efter uppbrottet med Jonas Bergström.

”De gled iväg”

Enligt hovmarskalken Lars Hjalmar Wide befinner sig paret just nu på resande fot.

Enligt en källa till Aftonbladet flög paret direkt till Franska Polynesien efter att lämnat festen natten till söndagen. Där ska de fira sin smekmånad på en lyxyacht bland paradisöarna i Söderhavet.

Missar Victoriadagen

För kungafamiljen väntar nu några veckors ledighet innan de återigen samlas för att fira Victoriadagen på Öland den 14 juli. Varken kronprinsessan eller prins Daniel kommer dock att medverka.

De förväntas komma hem först i augusti då Victorias officiella schema tar vid igen och paret kan flytta in i sitt nyrenoverade hem på Haga slott.

Fakta: Andra hemliga smekmånader

Norges kronprins Haakon och Mette-Marit den 25 augusti 2001.

Foto: Lotte Fernvall
Mette-Marit och Haakon.

Paret lämnade sin bröllopsfest på natten och tog sig ner till kryssaren Norge (samma skepp som kom till Stockholm för Victorias och Daniels bröllop). För att lura pressen hoppade de av båten tidigare och åkte till New York via Jylland och Düsseldorf.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Märta Louise och Ari Behn.

Norska prinsessan Märtha Louise och Ari Behn den 24 maj 2002.

Efter bröllopet åkte paret först till Dubai för några nätter på ett av världens dyraste hotell. Därefter försvann paret till ett ännu hemligt resmål någonstans i Stilla havet. Ryktet säger att paret hade med sig en hel väska kontanter för att inte kunna bli spårade.

Danska kronprinsen Frederik och Mary den 14 maj 2004.

Foto: Foto: SCANPIX
Mary och Frederik.

Kronprinsparet lyckades inte hålla sitt resmål hemligt. En av tärnorna råkade försäga sig och avslöjade var paret skulle fira sin smekmånad. Frederik och Marys resa gick till Kenya, ett populärt resmål för turistande och nygifta kungligheter.

Publicerad:

LÄS VIDARE