Marcimain regisserar ny serie för SVT

Av: TT

Publicerad:
Regissören Mikael Marcimain är aktuell med en ny drama- och kriminalserie för SVT. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson / TT
Regissören Mikael Marcimain är aktuell med en ny drama- och kriminalserie för SVT. Arkivbild.

Regissören bakom "Lasermannen" och "Gentlemen" spelar in en ny serie för SVT.

I "Jakten på en mördare" skildrar Mikael Marcimain den skånska spaningsgruppen som skrev svensk kriminalhistoria.

1989 mördas tioåriga Helén Nilsson i Hörby i Skåne. Det ska dröja till 2004 innan fallet får en lösning. Under de 15 år som förflyter däremellan löser Kristianstadpolisen Per-Åke Åkesson och hans spaningsgrupp ett antal mord på kvinnor. När de till slut också lyckas klara upp mordet på Helén Nilsson avslutas en viktig epok i svensk polishistoria.

Om detta berättar journalisten Tobias Barkman i reportageboken "Jakten på en mördare: om spaningsgruppen som löste det omöjliga fallet", utgiven 2009. Boken ligger till grund för regissören Mikael Marcimains kommande serie i SVT.

Om ett land i förändring

Men någon renodlad kriminalserie är det inte, menar regissören.

– Den är en sorts hybrid mellan en drama- och kriminalserie. Den kommer att följa polisgruppen under de här 15 åren och deras utredningar, bland annat Helénmordet. Men den ger också en bild av ett Sverige i förändring, säger Mikael Marcimain.

Handlingen berör teman som socialt utanförskap, kvinnohat och klassklyftor. Marcimain förklarar att berättandet har likheter med "Lasermannen", den uppmärksammade miniserien som han gjorde för SVT 2005.

– I "Lasermannen" berättade jag något om Stockholm under en viss period och den här serien ska berätta om södra Sverige, Skåne, under samma period.

"Ska kännas skånsk"

Serien i sex delar spelas just nu in i trakterna kring Kristianstad och Malmö.

– Det är en serie som verkligen ska kännas skånsk. Det är viktigt att alla medverkande pratar skånska eller är från Skåne. Så det kommer att vara en hel del nya ansikten och kanske några bekanta, säger Mikael Marcimain.

Rollen som Per-Åke Åkesson ska göras av Anders Beckman, känd från flera av Marcimains tidigare filmer och serier.

"Jakten på en mördare" planeras få premiär nästa år.

Mikael Marcimain är också aktuell med sin första internationella produktion, actionthrillern "Horizon line". Filmen har amerikanska skådespelare och har spelats in bland annat på Mauritius. Även "Horizon line" väntas ha premiär 2020.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN