Peter Harryson om nära-döden-upplevelsen: ”Går ju inte att dö direkt nu”

Tv-profilen: Synen på döden är annorlunda nu

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Hans hjärta slutade slå förra julen.

Efter en lång återhämtningsperiod är Peter Harryson, 71, på banan igen.

– Jag har ändrat synen på livet, men framförallt på döden, säger tv-profilen.

Det var ett år sedan Peter Harryson drabbades av en allvarlig blodförgiftning som resulterade i att han hamnade i koma och hans hjärta stannade.

Efter en 15 veckor lång sjukhusvistelse och en lång återhämtningsperiod därefter berättar den tidigare ”Så ska det låta”-programledaren att han mår bättre än på länge.

– Hjärtat slutade slå den 14 december förra året. Sedan startade de upp mig igen. Jag har tänkt sedan dess att nu när man har återvänt till livet så får man se till att göra något bra av det. Då måste man ju hänga med, det går ju inte att dö direkt nu, säger han.

Under perioden på sjukhuset fanns det en risk att läkarna skulle behöva amputera hans ben.

– Jag var ju medvetslös under den här tiden, så jag kan inte säga mycket om det. Men jag vet att de övervägde att amputera benet. Det kommer jag ihåg att de frågade mig när jag var vaken en stund och jag sa då nej. Sedan frågade de mig igen några dagar senare, då sa jag ja, om ni måste det så gör det. Men det behövdes inte. De räddade ju verkligen mitt liv. Jag är oerhört tacksam.

Peter Harryson, 71.
Foto: Carolina Byrmo
Peter Harryson, 71.

Gått ner 25 kilo

Under tiden på sjukhuset gick han sammanlagt ner 36 kilo.

– Sedan dess har jag gått upp kanske 10–15 kilo för att jag behövde skaffa tillbaka musklerna. Men jag är nästan 25 kilo lättare nu än vad jag var förut.

Peter Harryson berättar att han aldrig gjorde en ansats till att gå ner i vikt, det var något som hände automatiskt under sjukhusvistelsen.

– Jag fick näring genom dropp och näringsdrycker som jag motvilligt satte i mig. Det är verkligen fel sätt att banta på, som läkarna mycket riktigt sa. Det är rent ut sagt farligt att gå ner i vikt på det sättet. Men sedan gäller det ju att hålla vikten och det har jag lyckats med.

Han förklarar att det vinnande konceptet har varit att helt enkelt äta mindre mat än vad han gjorde tidigare genom att byta till en mindre tallrik och att inte ta påfyllning. Något han inte tycker har varit ett dugg svårt.

– Jag hade ju slutat äta, så nu när jag skulle börja äta igen var det bara att inte börja äta så mycket, utan äta så mycket man behöver.

Kan gå igen

Med hjälp av kryckor kan Peter Harryson nu gå igen.

– Jag har återhämtat mig så när som på att jag inte går likt en gasell som jag gjorde förr i världen. Men jag kan gå med hjälp av kryckor, och jag lär mig något nytt steg varje dag. Jag har ändrat synen på livet, men framförallt på döden.

Stödet från vännerna och från hustrun Charlotte Kuylenstierna, 71, har hjälpt mycket under vägen tillbaka.

– Det har varit oförskämt bra, jag vet inte vad jag har gjort för gott för att förtjäna det.

Foto: ROGER LUNDSTEN
Peter Harryson.

Jobbar trots pensionär

Skådespelaren är numera pensionär, men jobbar gärna ändå. Fast bara om det handlar om roliga projekt, säger han.

Känner du att du behöver jobba rent ekonomiskt också?

– Ja, det gör jag. Jag måste ha guldkant på tillvaron och det lär man inte få enbart på sin pension. Men jag vill också fortsätta jobba lite grann, det vore tråkigt att sluta helt.

Vad är det du unnar dig?

– Jag vill ha goda viner, jag vill ha bra mat och jag vill gå på restaurang då och då. Jag vill kunnas åka till London, resa, gå på konserthuset och lyssna på musik… på den pensionen jag har är det väldigt tufft. Jag har ingen stor pension. Folk tror att jag är miljonär, men det är jag inte. Jag har bara folkpension. jag har ju aldrig varit fastanställd någonstans förutom på Dramaten i tre år och det ger ingen extrapension det inte.

Att pensionsfrågan är ett hett debattämne i Sverige är något som han tycker är bra.

– Jag tycker att folk ska ha en skälig pension. Jag har jobbat och pröjsat in skatt i över 50 år, då ska jag kunna leva gott på min pension också. Jag klarar mig på den vanliga pensionen, men det är inte mer än så.

Turné med ”Så ska det låta”-gänget

Han har precis avklarat en inspelningsperiod till nästa säsong av Colin Nutleys serie ”Bröllop, begravning och dop”.

Nu väntar ledighet innan det är dags för nästa projekt – en konsertturné under våren med Robert Wells och Anders Berglund. Det är snart 15 år sedan trion, som medverkade i SVT:s ”Så ska det låta” åren 1997–2005, jobbade ihop.

– Det är jättekul. Det är därför hela turnén blir av, för att vi har längtat efter att göra något tillsammans i många år. Sedan tyckte killarna att vi skulle passa på nu, för vi alla var lediga samtidigt och det är ovanligt att vi är det.

Turnén ”Originalet på turné” drar igång i mars 2020 och hela originalbandet från trions år i ”Så ska det låta” kommer att medverka.

Publicerad:

LÄS VIDARE