Influencern opererade benen längre – nu ångrar hon sig

Betalade 1,8 miljoner kronor • Blev 14 centimeter längre • Överläkaren: ”Inget vi rekommenderar”

Uppdaterad 2023-09-01 | Publicerad 2023-08-31

Tyska modellen och influencern Theresia Fischer betalade 1,8 miljoner kronor för en benförlängningsoperation som 24-åring.

Nu ångrar hon sig – och anklagar sin exmake för att ha pressat henne till ingreppet.

– Jag skäms över att jag gick med på en operation som jag inte skulle ha gjort.

Theresia Fischer, 31, berättar om operationen i en intervju med tyska radiokanalen MDR Jump, rapporterar The Sun.

Hon berättar att hon som 24-åring opererade in teleskopiska ställningar i smalbenen, som gradvis sträcktes ut för att göra benen längre. Totalt blev hon ungefär 14 centimeter längre, skriver sajten.

Men nu, sju år senare, ångrar hon ingreppet, säger hon. Fischer menar nämligen att det var hennes dåvarande make pressade henne till att genomföra operationen, och säger att hon aldrig hört talats om ingreppet innan han tog upp det.

– Jag hade aldrig tänkt på det innan, för jag hade alltid varit nöjd med min kropp.

”Skäms över att jag gick med på det”

I radiointervjun säger hon att hon nu känner sig chockad över att hon gick med på operationen.

– Jag skäms över att jag gick med på en operation som jag inte skulle ha gjort.

Hon beskriver relationen med exmaken som destruktiv och känner att hon kände sig pressad till att göra ingreppet.

– Han brukade säga ”du kan inte göra något utan mig, du behöver mig”. Om man får höra det 20, 30, 40, 50, 60, 70 gånger tror man till slut på det, säger hon .

Efter att operationen genomförts berättade influencern att hon kände sig nöjd, skriver sajten. Bland annat menade hon att hennes sexliv hade förbättrats med den dåvarande maken eftersom hon blivit ”mer flexibel” efter operationen.

Men nu menar hon att hon aldrig hade gått med på det i dag.

Experten: Inte något vi rekommenderar

Richard Marsell, överläkare och sektionschef på Barnortopeden vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att en operation för att göra en benförlängning inte är något de rekommenderar om den inte görs av medicinska skäl.

– De här operationerna görs egentligen för människor som av olika anledningar har olika långa ben. Hos barn handlar det antingen om medfödda förändringar, eller så har man fått en infektion eller skada på tillväxtzonen så att benet slutat växa. Hos vuxna kan det vara till följd av stora trauman, som efter trafikolyckor och krigsskador.

Metoden: Sågar av benet och förlänger långsamt

Han berättar att ingreppet går till så att man kontrollerat skapar ett benbrott genom att såga av benet. Sedan används antingen en ställning utanpå benet eller en märgspik inuti benet för att stabilisera. Både den yttre ställningen och märgspiken har sedan möjlighet att långsamt förlängas.

– Man förlänger dem en millimeter om dagen, så ska benet bli fem centimeter längre tar det femtio dagar. Sedan behövs det nästan den tiden gånger fyra innan det läker ihop. Under hela den tiden krävs det att man har den yttre ställningen eller märgspiken kvar som stabilisering.

Richard Marsell, överläkare och sektionschef på Barnortopeden vid Akademiska, säger att det är en enkel metod som används, men att den kan ge många komplikationer.

”I stort sett alla får komplikationer”

Richard Marsell säger att metoden är enkel, men ger en del komplikationer eftersom man drar i muskler, nerver och kärl.

Han poängterar att metoden ger goda resultat för människor som är i behov av att göra operationen av medicinska skäl, men säger att de avråder personer från att göra ingreppet om man faktiskt inte måste.

– Det är för att i stort sett alla får komplikationer. Dels gör det ju ont, såklart, och man får ärr och infektioner. Dessutom kan man skada muskler och nerver vid förlängningen, vilket kan ge kroniska smärtor eller förlorad funktion i benen, säger han och fortsätter:

– Så har man två fullt fungerande och lika långa ben men man önskar att bli längre, då avråder vi från den här typen av kirurgi. Vi gör det i stort sett inte om det inte finns medicinska skäl.

Följ ämnen i artikeln