Experterna i ”Muren”: Det är inga lätta frågor

Publicerad 2023-05-20

Kattis Ahlström leder ”Muren”.

Experterna bildar en mur på lördagskvällar.

De vilar tungt på sina kunskaper, men det räcker inte.

– Jag tycker att jag kan de flesta frågor, men man måste ha reflexer också. Snabba reflexer, säger läraren Daniel Hermansson, 42.

Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik och en del i ”Muren”.

Drygt 700 000 tittare bänkar sig framför tv-n på lördagar. På ena sidan står ”Muren”, på den andra två deltagare som tävlar mot expertisen.

– Man har ett försprång mot den som tävlar, eftersom man ju borde vara mer expert på området. Men de har väldigt breda kunskaper, de som tävlar. De kan lite om mycket, medan vi kan mycket om lite, säger Daniel Hermansson.

– Jag gillar frågesport och familjespel, men det kan ju komma vilka frågor som helst i programmet.

I lördags skulle han luska ut vilka historiska personer som fanns bakom några biografier på olika historiska Twitterkonton.

– De hittar på roliga grejer som man inte riktigt har tänkt sig, ur olika vinklar. Det är svårt att förbereda sig, utan det är bara att hoppas på det bästa.

– Och man har ju ett försprång mot den som tävlar, eftersom man borde vara expert på området. Men de som tävlar har väldigt breda kunskaper. De kan lite om mycket, medan vi kan mycket om lite. Sen är det vissa grejer där man bara får gå på uteslutningsmetoden.

Daniel Hermansson är historieexpert. För nio år sedan startade han och lärarkollegan ”Historiepodden”.

Ibland blir det fel. Som i lördags när han skulle identifiera ett gammalt träföremål.

– Jag chansade hejvilt på grötsleven, det var fel. Min sambo stickar mycket och jag tänkte att jag skulle pricka in den och att hon skulle bli imponerad. Men det blev fiasko på alla håll, säger Daniel Hermansson.

Ulf Danielsson, 59, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, har varit med i alla fyra säsongerna av programmet.

– Jag håller på med populärvetenskap och tycker att det är roligt att vara med i sådana här sammanhang också. Lite lättsammare, med väldigt mycket innehåll.

– Men det är inga lätta frågor. Snabbfrågorna i början är i allmänhet inte så svåra. Men man ska vara snabb, det är där det gäller. Frågorna som kommer under den andra omgången kan vara lite konstigare. Även om man är en så kallad expert, är det inte alltid säkert att man kan. Det kan vara sånt som är helt hopplöst att ens gissa. Men det tycker jag är bra.

Samtidigt tycker han att det är det är ett spänningsmoment som ger hela programmet en nerv.

Vad är svårast – eller roligast?

– De både läskigaste och roligaste frågorna, åtminstone efteråt, är det matematiska med huvudräkning. Då är det mycket adrenalin i hela rummet.

Ett exempel var kanske tavlan med en etta och ett stort antal nollor, hundra stycken för att vara exakt. Ulf skulle sekundsnabbt tala om vilket tal det handlade om.

– Det var lite knepigt. Det var kul att det fanns ut så mycket att välja på i den sekunden. Men jag behövde inte räkna nollorna för att förstå att det var en googol, säger han.

– Man vill ju inte förlora båda snabbomgångarna. Gör man det är man färdig, säger Daniel Hermansson.

”Muren” sänds på lördagar i SVT1 20.00 och på SVTPlay.