#freethenipple

Publicerad 2014-06-25

Nu har tjejer världen över fått nog

Det kvinnliga bröstvårtan förbjuds på Instagram och bilder på ammande kvinnor anmäls som stötande. Bröst är i hetluften – och modevärlden står i frontlinjen och eldar på debatten.

Freethenipple-rörelsens grundare Lina Esco och Rumer Willis på en stödgala för projektet.

Bröstvårtor – alla har vi dem. Både män och kvinnor. Men medan män kan visa sina nakna överkroppar på stränder och parker och lägga upp bilder på dem nätet, så anses kvinnors bröstvårtor så sexuellt provocerande att de fått badare utslängda från badhus och användare avstängda från Instagram.

Det mest kända exemplet är modeikonen och bröstvårtsadvokaten Rihanna. Hennes personliga stil handlar mycket om att våga visa upp sin kropp, men det är något som inte rimmar väl med Instagrams nakenhetsförbud. Så när hon la upp ett toplessomslag från tidningen Lui på sitt konto blev hon avstängd.

Ett annat exempel är modellen och ”Keeping up with the Kardashian”-stjärnan Kendall Jenner. När hon gjorde catwalkdebut för Marc Jacobs under modeveckan i New York var det enda folk pratade om att hennes vårtgårdar syntes genom den transparenta toppen – inte huruvida hon gjorde bra ifrån sig eller inte.

Bröstvårtor har blivit kroppsdelen som alla pratar om, så pass att amerikanska Elle utsett 2014 till ”the year of the nipple”.

Men diskrimineringen mot kvinnliga vårtgårdar har inte skett utan protester. Agerandet mot Rihanna, som var en av världens mest populära stjärnor på Instagram, fick flera kändiskollegor att reagera.

Mest uppmärksamhet väckte skådespelaren Scout Willis, dotter till Bruce Willis och Demi Moore, som också fått sitt Instagramkonto nedstängt av samma skäl – synliga bröstvårtor. Som en reaktion på Instagrams regler gick hon nyligen ut på New Yorks gator med bar överkropp och dokumenterade promenaden på sitt Twitterkonto under hashtaggen #freethenipple.

Efteråt förklarade hon sin aktion på sajten XoJane:

”Jag valde inte att bli en offentlig person men det har gett mig en plattform. En plattform som gör att jag kan få ut mitt budskap kring kroppspolitik i nyheterna.” skriver hon.

Scout Willis vill genom sitt agerande skapa debatt kring den ojämlika synen på mäns och kvinnors kroppar.

”Det finns de som kritiserar min koppling mellan jämlikhet och bröstvårtor. Men enligt mig så befinner sig bröstvårtan i centrum för hela diskussionen. På 1930-talet var mäns bröstvårtor lika provocerande, skamliga och tabu som kvinnors är nu, och män protesterade på samma sätt som vi gör nu. […] Jag försöker inte propagera för obligatoriska bara överkroppar, eller ens att kasta bh:n. Vad jag argumenterar för är en kvinnas rätt att själv välja hur hon vill visa upp sin kropp – och att det valet är gjort efter personlig önskan och inte en rädsla över hur folk ska reagera eller hur samhället kommer att döma henne. Ingen kvinna ska tvingas skämmas över sin kropp.”

I sitt debattinlägg tar Scout Willis även upp frågan varför en kvinna inte kan få amma sitt barn i det offentliga rummet utan att bli sexualiserad. Se bara på den debattstorm som supermodellen Gisele Bündchen skapade när hon la upp en amningsbild på sitt Instagram. En diskussion som fick nytt bränsle några månader senare när modellkollegan Natalia Vodianova också la upp en amningsbild på Instagram.

Amningfrågan har även varit het här i Sverige. Efter att en ammande mamma fått sin bild anmäld på Facebook startade i början av året en aktion där mammor över hela landet postade amningsbilder på fejan i protest.

Bröstvårteprotesterna och amningsaktionerna är båda delar av en växande global rörelse som protesterar mot sexualisering och censurering av kvinnobröst. En grupp som får allt fler anhängare. Den uppmärksammade Freethenipple-rörelsen, vars hashtag syns överallt på sociala medier, startade från början som ett filmprojekt för fyra år sedan. Tanken var att ta upp den kontroversiella bröstvårtsfrågan på ett humoristiskt sätt genom en politisk komedi. Projektet har nu växt till en hel rörelse med följare världen över, har fått stöd av stjärnor som Lena Dunham, Cara Delevingne och Miley Cyrus och nyligen hölls ett stjärnspäckat stödevent där Rumer Willis dök upp i en trippelbröstad-t-shirt.

Men protesterna sker inte bara i kändisvärlden och modevärlden utan minst lika mycket på gräsrotsnivå på världens gator, såväl i Malmö där Femen-rörelsen nyligen höll en nakendemonstration för att befria kvinnorkroppen, som i New York där barbröstade kvinnor protesterade mot att det fortfarande är olagligt för kvinnor att vara topless i 35 amerikanska delstater.

Och protesterna har gett resultat – Facebook meddelade nyligen att amningsbilder numera är ok, och till och med någonting vackert. Och här hemma i Sverige är det har det blivit tillåtet att vara topless i flera badhus, bland annat i Umeå och i Malmö.

Men det är en lång väg kvar till fria bröstvårtor. Det märks på de starka reaktioner som protesterna har fått. Och som Freethenipple-rörelsens grundare Lina Esco säger till amerikanska Elle – bröstvårtan är egentligen bara toppen på isberget. Den stora frågan är jämlikhet mellan könen – på alla plan. Såväl i vårtgården som i lönekuvertet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln