Alma Pöysti i hetluften: Öppen för nya äventyr

Gunnar Rehlin/TT

Uppdaterad 2024-01-03 | Publicerad 2024-01-02

Alma Pöysti är Golden Globe-nominerad för Kaurismäki-filmen "Höstlöv som faller". Nu är hon också bioaktuell i filmen "Fyra små vuxna". Arkivbild.

På söndag kan Alma Pöysti vinna en Golden Globe-statyett för den kvinnliga huvudrollen i ”Höstlöv som faller”. Aki Kaurismäkis hyllade film har gett henne ett internationellt genombrott. Nu väntar ännu så länge hemliga projekt runtom i världen.

– Det händer väldigt många spännande saker nu. Jag är alltid öppen för alla nya äventyr, säger Pöysti till TT.

Hon gör detta i Berlin samma dag som Europeiska filmakademin ska dela ut sina årliga priser. Pöysti är nominerad, men priset går som väntat till Sandra Hüller, aktuell i både ”Fritt fall” och ”Zone of interest”.

Eero Milonoff och Alma Pöysti i "Fyra små vuxna". Pressbild.

Polyamoröst förhållande

Tidigare har vi sett henne i bland annat ”Tove” och ”Händelser vid vatten”. Denna vecka är hon bioaktuell i Selma Vilhunens drama ”Fyra små vuxna”, om fyra personer som inleder ett polyamoröst förhållande.

– Selma har en helt unik humor, hon har en så fin blick på den lilla människan, hur vi kämpar på, säger Alma Pöysti om Selma Vilhunen.

Hon hade aldrig läst ett manus liknande det till ”Fyra små vuxna” tidigare” och tyckte att det var otroligt spännande att ”liksom öppna en sådan dörr till att se på kärlek” och lösa livskriser. Hennes rollfigur inser i början av serien att maken är otrogen och börjar fundera över hur de ska gå vidare.

– Kan de fortsätta leva tillsammans och hur? Kan de öppna upp sitt äktenskap och bejaka att älska flera människor samtidigt? Det är en upptäcktsfärd in i att våga förändras i sin syn på tvåsamhet och kärlek. Jag tycker det är ett väldigt bra manus.

Alma Pöysti har chans att vinna en Golden Globe för sin roll i Aki Kaurismäkis "Höstlöv som faller", där hon spelar mot bland andra Jussi Vatanen. Pressbild.

”Var skrämmande först”

Alma Pöysti förklarar att hon har lärt sig mycket av att arbeta med Aki Kaurismäki, inte minst tack vare dennes minst sagt sparsamma sätt att göra film. Inga repetitioner och sedan bara en enda tagning.

– Det var skrämmande först, men sedan lärde jag mig att uppskatta detta värdefulla ögonblick som inte går att upprepa med ytterligare en tagning. Jag tog med mig hur lite man behöver göra, hur ärlig man kan vara mot kameran.

Alma Pöysti är uppvuxen i en skådespelarsläkt. Hennes farföräldrar var Lasse Pöysti och Birgitta Ulfsson, och när hon spelade Tove Jansson i ”Tove” sade hon att hon sedan barnsben var inympad med Mumintrollen. Hon är finlandssvenska, vilket gör att hon lätt kan gå över gränsen för att filma. Nyligen gjorde hon en roll i en svensk kortfilm.

På plats i Los Angeles

När det på söndag är dags för Golden Globe-utdelning kommer hon att befinna sig på plats i Los Angeles.

– Varför missa en sådan möjlighet? säger hon.

Om kommande utländska projekt berättar hon ännu ingenting.

– Om manuset och människorna är spännande, och projektet överraskar mig, då är jag med.

Följ ämnen i artikeln