Ali Abbasi: ”Jag läser tidningen - och sen gråter jag”

Publicerad 2023-01-24

Drygt ett halvår efter världspremiären i Cannes, går nu ”Holy Spider” på svenska biografer.

Årets första Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus-film.

– Det finns ett före och efter protesterna i Iran. Nu uppskattar många att jag har gjort en ärlig film som skildrar saker som de är, säger regissören Ali Abbasi, 42.

Han är född i Teheran, men sedan 20-årsåldern har Ali Abbasi först bott i Sverige, sedan i Danmark. Just nu är han i Los Angeles och kampanjar inför att Oscarsnomineringarna avslöjas på tisdag nästa vecka. ”Holy Spider” kan bli Danmarks bidrag i kampen om Bästa internatonella film.
Jag har träffat honom och pratat om filmen i Cannes (där filmen vann det kvinnliga skådespelarpriset), i Stockholm (där den utsågs till bästa film och vann det manliga skådespelarpriset på filmfestivalen) och i Reykjavik (där den var fyrfaldigt nominerad vid European Film Awards).
”Holy Spider” har verklighetsbakgrund.
– Jag är ingen stor true crime-fan, men det här fallet var speciellt, säger han.

Ali Abbasi

Ali bodde fortfarande kvar i Teheran i början av 2000-talet när ”Spindelmördaren” Saeed Hanaei, en traumatiserad veteran från kriget mellan Iran och Irak, mördade 16 prostituerade i den heliga staden Mashhad. En gift trebarnsfar som polisen inte gjorde så stora ansträngningar att få fast. Han ”rensade” ju gatorna från kvinnor som inte ansågs värda något. Och när han åkte fast blev han något av en martyr.
Han spelas i filmen av Mehdi Bajestani. En mer fiktiv del av filmen skildrar hur en kvinnlig journalist (Zar Amir-Ebrahimi) riskerar sitt liv för att avslöja honom. Det är en stark, obehaglig och mycket spännande historia.
Reaktionerna på filmfestivalen i Cannes var inte enbart positiva.
– En del tyckte filmen var för våldsam, exploaterande och misogyn, att jag var på tok för intresserad av att visa kvinnorna lida och dö. Efter de senaste månadernas demonstrationer i Iran, känns det som att sammanhanget har ändrat sig, att man bättre förstår vad filmen vill säga. Att jag har gjort en film som skildrar saker som de är.
– Jag är lite kluven här… å ena sidan pratar jag jättegärna om Iran och situationen där, för att det är viktigt. Å andra sidan har ju filmen hamnat i en politisk kontext, men det är ingen ren budskapsfilm, jag vill gärna att den bedöms för sitt filmiska värde också.

Ali Abbasis, vinnare av priset för Bästa film för "Holy spider", och Mehdi Bajestani, vinnare av priset Bästa manliga skådespelare för sin roll i ”Holy Spider”.

I forna hemlandet Iran har det blivit starka reaktioner från myndigheterna.
– Det började så fort Zar fick skådespelarpriset i Cannes. Jag utsågs till den nya Salman Rushdie. På samma sätt som de inte hade läst hans ”Satansverserna” när han fick en fatwa över sig, hade de ju inte sett min film. Men de satte upp karikatyrer av mig och Zar på Teherans gator. Jag tänkte: nu har jag blivit en kändis i Iran.
Hur ser du på det som hänt i Iran den senaste tiden?
– Min dag börjar med att jag läser tidningen. Sedan gråter jag när jag tänker på att de hänger folk och att de dödar barn. Men det här är samtidigt den starkaste iranska proteströrelse jag har sett. Nu är det hela landet. Vanliga människor. Inte så att jag tror vi har en ny president i Iran om en och en halv månad, men det kommer att leda till något, det är jag säker på.
”Holy Spider” innehåller mycket som inte går för sig i iransk film; kvinnor som visar håret, som är nakna, som har sex, svordomar och droger. Så att spela in i Iran gick inte. Inte i Turkiet heller, efter påtryckningar från Iran. Så inspelningen ägde rum i Jordanien.
Zar Amir-Ebrahimi bor sedan lång tid tillbaka i Paris. Mehdi Bajestani har flyttat till Tyskland. Flera kända iranska regissörer som Jafar Panahi och Mohammad Rasoulof har nyligen dömts till fängelsestraff. Ali Abbasi vet inte vad som skulle hända om han återvände till Iran.
– Det finns väl bara ett sätt att ta reda på det, men… just nu har jag inga planer på att åka dit.

Ali Abbasi från filmfestivalen i Cannes

Fakta

Namn: Ali Abbasi.
Ålder: 42.
Bor: Köpenhamn.
Familj: 7-årig dotter.
Aktuell: På med prisbelönade och hyllade ”Holy spider”. På tv med ”The last of us”, där han har regisserat två avsnitt.