Mejla

Jan-Olov Andersson

”Mr Rapport” skulle aldrig missa ett årtal

Betyg på lagen och musiken i första ”På spåret” 2021

NÖJE

Svag inledning för båda lagen.

Sedan visade Claes Elfsberg/Magdalena Forsberg varför de är klart bästa laget i grupp 2. Och att kommande motståndare nog bör akta sig för att utmana Mr Rapport på att gissa rätt årtal…

Det var gruppfinal i kvällens ”På spåret”.

Marianne Ahrne och Anders ”Ankan” Johansson hade med sig en knapp seger mot Dilan Apek och Moa Lundqvist, 30-29, i bagaget. Medan Claes Elfsberg/Magdalena Forsberg vann sin match mot dem med betydligt klarare siffror, 33-25.

Den unga kvinnliga duon hade, förutom att vara charmiga och roliga, främst imponerat i momentet Vem där?, där man med hjälp av rätt kluriga ledtrådar ska komma fram till en person.

Elfsberg vände matchen

Det är alltid laget som ligger under som får välja moment mitt i programmet och Elfsberg/Forsberg valde i stället Retur, där man med hjälp av bilder, ofta ur nyhetsinslag, ska komma fram till ett årtal.

– Jag tror jag kan ha lite lättare för det, sa Claes Elfsberg.

Jojo. ”Mr Rapport” har lett svensk tv:s största nyhetsprogram sedan, typ, stenåldern och prickade elegant in rätt årtal, 1969.

Där vände matchen, som det fram till dess inte direkt hade sprakat om.

Båda lagen tog sex eller fyra poäng på resmålen Sydney och Oslo men var rätt svaga på delfrågorna.

Men Hudiksvall klippte Elfsberg/Forsberg elegant på tio poäng. Och ”Ankan” fick i sin förtvivlan en ny frisyr, då han också hade kunnat svaret men inte hann dra. Han hade dessutom bott på orten.


Claes Elfsberg och Magdalena Forsberg.

Foto: SVT

Så bra var lagen

Betyg: 3 av 5 plus

Claes Elfsberg/Magdalena Forsberg. Han var länge, fram till pensionen för några år sedan, Mr Rapport. Nyhetsankare där i nästan 30 år. Gjorde i höstas en uppmärksammad dokumentär om dottern Hanna som gick bort i cancer blott 30 år gammal. Hon är legendarisk skidskytt med många världscupsvinster, VM- och OS-medaljer. Kom tvåa i ”På spåret” 2005-2006 ihop med Adde Malmberg. Vann nu med 34-28.


Marianne Ahrne och Anders ”Ankan” Johansson.

Foto: SVT

Betyg: 3 av 5 plus

Marianne Ahrne/Anders ”Ankan” Johansson. Hon är filmregissör och författare. Har varit filmkonsulent på Svenska Filminstitutet. Han är musiker, komiker och programledare och ena halvan av humorduon Anders och Måns. De gjorde julkalendern ”Skägget i brevlådan” för tolv år sedan. Han spelar Vanheden i ”Se upp för Jönssonligan”, som hade premiär på C More på juldagen.


Kikki Danielsson förstärkte Franska Trion.

Foto: SVT

Så bra var musiken

Betyg: 4 av 5 plus

Tones and I, riktigt namn Toni Watson, fick i fjol en världshit med ”Dance monkey”. En fåntrattehit. En sådan där låt som är så larvig att man inte kan låta bli att få den på hjärnan.

Att Kikki Danielsson kan sjunga vet vi alla. Franska Trion-pianisten Matti Ollikainen lade ett suggestivt komp i botten och plötsligt blev fåntrattelåten en riktig låt.

Och så fort det kan gå. För några veckor sedan hade jag knappt hört talas om Franska Trion. Nu har jag aktivt börjat lyssna på dem, även om jag ännu inte alltid är hundraprocentigt övertygad om storheten i Matti Ollikainens egensinnniga sångstil. Men Py Bäckman-låten ”Stad i ljus”, som Tommy Körberg vann Melodifestivalen med 1988, gjorde de en cool och annorlunda version av.

Franska Trion var inte okända innan ”På spåret”. Men i min egen uppenbart musikaliskt trångsynta värld, har deras medverkan inneburit ett Sarah Klang-liknande genombrott.

Några andra spaningar

Skönt ögonblick: När ”Ankan” och domaren Fredrik Lindström gick loss i Friends in Needs kalkonhit ”Alla vi”.

Skön överraskning: Att Elfsberg/Forsberg tog full pott på en musikfråga.
Kvällens plagg: Knappast troligt att Kristian Luuks kavaj kommer att skapa en ny modetrend.

Kvällens replik: Det blir som liksom inbyggda grodfötter. Fredrik Lindström om storleken på simmaren Ian Thorpes stora fötter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Bra debut i ”På spåret” för Mr Rapport och skidskyttedrottningen

ÄMNEN I ARTIKELN

På spåret

Claes Elfsberg

Magdalena Forsberg

Anders ”Ankan” Johansson

Kikki Danielsson

Sarah Klang

Fredrik Lindström