Staty av Wollstonecraft väcker känslor

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Statyn.
Foto: Justin Tallis/AFP/TT
Statyn.

NÖJE

Efter en tio år lång insamlingskampanj har en staty av den brittiska feministen Mary Wollstonecraft till slut rests i London. Statyn är ett konstverk av Maggi Hambling och föreställer en kvinna som formas ur en stor klump av försilvrad brons, rapporterar The Guardian.

Att statyn föreställer en naken kvinna har gett upphov till reaktioner på bland annat Twitter, där flera menar att man återigen porträtterar en kvinna i egenskap av sitt utseende. Mary Wollstonecraft levde 1759 till 1797 och är mest känd för texten "Till försvar för kvinnans rättigheter", som anses vara en grundstolpe inom feminism.

Skulpturen har placerats i Newington Green, där Mary Wollstonecraft grundade en skola för flickor under sin livstid. Totalt kostade uppförandet av statyn 143 000 pund, motsvarande ungefär 1,6 miljoner kronor. I slutändan stod valet mellan två olika konstverk, en där Mary Wollstonecraft avbildades bredvid en trave böcker, fullt påklädd, eller den mer konstnärliga bilden av en kvinna som formas ur en lerklump. Den sistnämnda valdes av insamlingens donatorer och invigdes under tisdagen i en park i Newington Green.

De som är kritiska till statyn skriver bland annat att Mary Wollstonecraft inte borde ha avporträtterats naken och att manliga författare som fått statyer resta över sig inte avbildas på samma sätt.

Publicerad:

LÄS VIDARE