Inger Ljung Olsson

Inger Ljung Olsson gör comeback: Inte länge sedan jag satt i rullstol

Tillbaka som programledare för ”Go’kväll” efter stroken

Av: 

Anna & Hans Shimoda

NÖJE

Förra året drabbades Inger Ljung Olsson av en stroke och vårdades i respirator.

Nu gör hon comeback som programledare för ”Go’kväll”.

– Jag har lärt mig att det är viktigt med mål i sin rehabilitering och detta var ett för mig, säger hon.

Det var i augusti som ”Go’kväll”-programledaren Inger Ljung Olsson, 53, skrev ett långt och känslosamt inlägg på Facebook att hon hade drabbats av en stroke, närmare bestämt en hjärnhinneblödning.

”Snabb reaktion från maken och akutbil på plats inom några minuter. Men jag delar en erfarenhet med de covid-patienter som varit mest sjuka: en tid i respirator. Detta är inget jag önskar min värsta fiende”, skrev hon bland annat. 

Inger Ljung Olsson tillbaka som programledare.
Inger Ljung Olsson.

Har arbetstränat – nu kör hon sändning själv

I november började Inger Ljung Olsson arbetsträna på SVT i Umeå där ”Go’kväll” sänds ifrån, då bakom kameran och bara 25 procent inledningsvis. 

Under några program har hon också tränat framför kameran och onsdagen den 3 mars gör hon comeback på riktigt i tv-rutan.

– Det känns naturligtvis sjukt spännande att göra en hel sändning själv, det var ju ett tag sedan. Även om jag varit med på ett hörn på lördagarna så är detta lite mer för mig. Men det är kul, och ett mål jag haft ett tag.

Att just kunna komma tillbaka och jobba har varit en drivkraft under sjukdomstiden.

– Jag har verkligen sett fram emot att jobba framför kameran. Ett mål när jag var som sämst i min sjukdom var att komma dit, att köra en sändning själv. Jag har lärt mig att det är viktigt med mål i sin rehabilitering och detta var ett för mig. 

Inger Ljung Olsson.

”Gammal cirkushäst”

Inger Ljung Olsson förklarar hur känslorna går.

– Jag är inte nervös än. Det kommer nog att vara lite pirrigt precis innan, men jag är ju lite av en gammal cirkushäst som gjort det här ett tag så jag lutar mig mot rutinen.

Hur ofta ska du jobba framöver, finns det någon plan?

– Jag vet faktiskt inte än hur ofta det kommer att bli, det finns ingen plan utöver den här första sändningen. Jag tror att de vill kolla hur den går och sen bestämma det.

Har du fått några reaktioner från tittarna?

– En del reaktioner har det varit. Häromdagen ringde en äldre skånsk kvinna och berättade att både hon och hennes man som tydligen varit läkare var väldigt glada över att se mig men samtidigt väldigt oroliga för att jag tar i för mycket. ”Ta det LUGNT” sa hon. Det var lite gulligt.

Inger Ljung Olsson i ”Fråga doktorn”.

”Det var för jävligt, jag överlevde”

Hur mår du idag? I november sa du att du var trött och glömsk, men mådde ändå riktigt bra?

– Idag mår jag faktiskt riktigt bra tycker jag, jag är inte längre jättetrött eller jätteyr. Jag klarar det mesta nu. Men jag har inte testats ordentligt eftersom alla jobbar hemma i pandemin. Min man tycker fortfarande att jag är lite glömsk, men det är hanterbart.

Tänker du ofta på det som hände?

– Jag är en person som gärna går vidare i livet, så jag tänker faktiskt inte jättemycket på det som hänt. Lite så här: det hände, det var för jävligt, jag blev superdålig, jag överlevde. Typ så. 

Kan du leva som vanligt?

– Jag kan nästan leva som vanligt idag, men känner fortfarande av en del, som lite yrsel och svaghet och glömska. Men inte mycket mer än så. Jag tänker ibland på det, när jag är ute och går, att det var inte så länge sedan jag satt i rullstol och inte kunde klä på mig själv. Man glömmer gärna det där, men det är ändå med mig. Det har verkligen gått framåt. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Årets trender hos Åhléns – fynda inredning, kläder och skor här

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag vågade inte ens kliva upp ur sängen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Inger Ljung Olsson

Stroke

SVT, Sveriges Television