Carola Häggkvist

”Jag kände mig som en hamster i ett hjul”

Carola om ”Let’s dance”-avhoppet, Tinderjakten och Eurovision-kaoset: SVT förnedrar mig offentligt

Av: 

Anna & Hans Shimoda

Carola Häggkvist.

Carola Häggkvist.

Foto: Carolina Byrmo

NÖJE

Målet var att bli stark – men istället blev hon utmattad och skadad. 

Till slut såg Carola Häggkvist ingen annan utväg än att hoppa av ”Let’s dance”.

– När jag pratade med läkaren kom tårarna.

På fredagskvällen visades Carolas sommarkonsert på TV4. 90 minuter med visklassiker och älskade sånger av bland andra Evert Taube, Monica Zetterlund och Cornelis Vreeswijk och även några Carola-favoriter. Den spelades in förra sommaren i Steninge slottspark där hon själv är bosatt sedan några år tillbaka.

Vi ses i Carolas lummiga trädgård och några minuter in i intervjun kommer kavata dottern Zoe, 12, ut med en kaffebricka.

– Det känns jättefint och min önskan är att den ska ge trygghet. Idéen fick jag förra året när pandemin bröt ut. När livet gungar inser man hur viktigt det är att ha något att hålla fast vid, som våra svenska traditioner. Jag kände att jag skulle vilja höra de här visorna som ”Idas sommarvisa”, säger Carola och berättar att en av hennes personliga favoriter är Mats Paulsons ”Visa vid vindens ängar”.

Carola Häggkvist.

Foto: Carolina Byrmo

Läkaren hittade högt kolesterol

Du var med i ”Let’s dance” i vintras, tackade du ja på grund av pandemin?

– Ja, det hade jag nog inte gjort annars. Jag tänkte att jag skulle komma igång och träna, men istället för att bli stark blev jag utmattad. Nu har jag ätit upp mig igen och det kanske är dumt. Jag vill verkligen komma ner i min matchvikt, men jag har i alla fall börjat med power walks.

– När vi gjorde hälsoundersökningen inför ”Let’s Dance” upptäcktes det att jag måste äta blodförtunnande medicin. Det är på grund av högt kolesterol och det är genetiskt. Läkaren sa att det var allvarligt, min dotter som hörde samtalet började gråta. Det här är verkligen något som jag tackar ”Let’s dance” för, det hade inte upptäckts innan. På slutet testade min läkare att ta bort medicinen eftersom vissa andra värden i kroppen kan höjas av den, jag hade till exempel extremt höga muskelvärden. Men jag måste börja med medicinen igen. Min pappa dog i hjärtinfarkt och jag tror han slarvade lite med sina mediciner. 

Gick över gränsen

Carola Häggkvist på sin vespa.

Foto: Carolina Byrmo

Du hoppade sedan av ”Let’s dance” på grund av hälsoskäl?

– Det var fantastiskt roligt och jag gjorde så gott jag kunde, men jag kände mig som en hamster i ett hjul som aldrig slutade snurra. När premiären var över började jag lägga ihop ett och ett och insåg vad det var för format jag var med i. Det hölls nere med poäng för att det skulle bli mer telefonröster och man fick inte en dag ledigt. Även om vi tyckte det var kul var det ganska regisserat och jag började känna att det gick lite över integritetsgränsen när man skulle älta en känsla om och om igen till deras intervjumaterial. Det är ett väldigt styrt format och jag är inte den enda som har reagerat på att det är lite väl maniskt. 

Hur snabbt tog det innan du började må dåligt?

– Jag blev väldigt utmattad och till slut blev det en ond spiral. Det var också svårt att sova och jag vaknade ofta med enorma sendrag som satt som ett järngrepp. Jag smällde i mig massa magnesium och kunde inte förstå varför jag var så trött. Jag fick också ganska många rejäla skador, men knäet var värst. Det var samma knä som jag skadade under ”Så mycket bättre”, två veckor innan premiären slog jag upp skadan igen. Till slut var jag skadad på sju ställen med munblåsor och kunde knappt prata. Då har man en infektion i kroppen. När jag pratade med läkaren om krampen och magnesiumet kom tårarna.

– Om man skjuter undan smärta säger till slut psyket till. Jag var tejpad över ryggen och hade svårt att andas sista lördagen. Läkaren kunde skriva ut mig från programmet redan på fredagen, men jag kände att jag både ville och orkade köra lördagen då jag visste att det var det sista jag gjorde.

Carola och Tobias Karlsson.

Foto: Annika Berglund

”Behöver inte bevisa något”

Hur mår du idag?

– Idag mår jag bra men jag måste ta hand om mig bättre. Läkaren sa att om du fortsätter kanske du inte orkar gå upp ur sängen. Jag har vänner som har gått in i väggen och blivit sängliggande. Det var nog ganska nära, men jag gjorde verkligen så gott jag kunde.

När du fyllde 50 år sa du att du ville dra ner på tempot?

– Jag känner inte att jag måste jobba så hårt och behöver inte bevisa något längre. Däremot är det inte så att jag simmar i ett von Anka-valv med pengar. Nu håller jag på att jobba med en ny popplatta på svenska inför 2023. Jag skulle också vilja göra min artistskola och skriva en självbiografisk bok, men också en handbok i hur man jobbar på scenen. 

Det blev lite ståhej efter din poänguppläsning i Eurovision härom veckan?  

– Jag är helt stum över att det kunde ske. När jag plötsligt såg ljudkillen komma gåendes mot mig… ”Eh, vi är i sändning nu”. Jag hade stått där i samma klänning i 35 minuter och mikrofonen satt ju där. Om någon får för sig att kolla det en extra gång måste de ju göra det innan. Men det som gjorde mig upprörd var att Kulturnyheterna på SVT sedan tog upp ”Carolas miss”. Att jag snubblade på ett ord ligger såklart på mig, men det andra är inte mitt fel. Det är rakt upp och ner orättvist och fel. Jag fick en blomma av producenten, men om Kulturnyheterna förnedrar mig offentligt tycker jag att producenten i samma hus ska ta på sig ansvaret utåt sett. 

Nästa år är det tio år sedan du adopterade din dotter Zoe. Du föll ihop i tårar när det slutgiltiga samtalet kom?

– Ja, jag blev jätterörd där jag satt inför en tv-inspelning. Det är som att få reda på att man är gravid, det är så otroligt stort och helt fantastiskt. Jag ville så gärna ge Amadeus ett syskon och flera barn har alltid legat för mig. Men jag träffade ingen man som var ”marriage material” och då tänkte jag på de barn som redan finns.

Carola Häggkvist.

Foto: Carolina Byrmo

Förföljd av polis

Du var med om något riktigt obehagligt i Pretoria när du precis hade hämtat Zoe?

– Vi gick i ett konstigt område och där ska man inte vara när det är skymning. En polis började gå efter mig i allt snabbare tempo. De hade fått tips om att jag kunde vara en person som kidnappade barn och böjde sig ner och frågade Zoe var hennes mamma var – och hon pekade glatt på mig. De ville ändå se alla papper, men de var ju på hotellrummet. Men jag visade bilder på alla papper på mobilen, men de krävde ändå att jag skulle följa med till stationen. Jag bad att få se hans bricka, men var ändå inte helt säker… Det var mitt livs värsta ögonblick, det var helt fruktansvärt och kändes som en skräckfilm. När vi kom till polisstationen kunde jag inte hålla tillbaka tårarna medan Zoe tittade på ett barnprogram. 

Du pratar alltid så fint om ditt ex Jimmy och han var precis här och lånade din Vespa. Det känns som ni funkar bra ihop?

– Vi funkar jättebra som vänner, men det har inte varit något romantiskt på flera år. Jimpa är jättehärlig och kommer hit och lagar mat ibland och Zoe kallar honom för pappa, men jag tror vi är för olika. Under våra år var vi varken förlovade eller gifta och hade inga förpliktelser mot varandra. När allt inte kändes hundra kändes det rätt att stoppa det. Men det finns ju olika dejtingappar – om man lyckas göra rätt…

Carola och Zoe.

Foto: MAGNUS SANDBERG

Från 4 000 till 12 kandidater

Svajpar du åt fel håll?

– Haha! Nej, men det kräver att man ger det tid. Det var över 4 000 personer som ramlade in där första veckorna. En tjej erbjöd sig att rensa upp där och gav mig sedan en lista på de topp hundra utvalda som jag tog ner till 19 och som sedan blev 12, men jag har inte hunnit träffa någon än, säger hon, men berättar att det ändå finns ett potentiellt frö.

– Det finns en person som är rätt intressant och som jag har träffat via gemensamma bekanta. Men jag tänker inte rulla ut mattan nu, jag vill att mannen tar initiativ och kommer med förslag. 

Är personen i fråga i branschen?

– Inte i musikbranschen. Men vi har dansat, det kan han. Jag såg inte honom då men sedan tog vi ett affärsmöte och då tänkte jag, hur kunde jag missa det här? Det är lite kul när man plötsligt ser någon på ett annat sätt. Vi har våra gemensamma bekanta så vi får se om vi möts där.

Det låter ändå som du vill träffa någon?

– Jo… Men som Pernilla Wahlgren tidigare sagt så har man nästan gett upp hoppet. Det är många som hör av sig och det kan hänga blommor här ibland eller komma brev. Men mellan raderna ser man att det inte är några toppensnubbar. Bra snubbar vill nog inte bli Mr Carola, men de får nog behöva vara beredda på det. Men jag hade gärna vänt på steken privat och blivit Mrs X och hissat honom varje dag. Jag tror däremot att mitt kändisskap kan vara ett hinder för en bra man med integritet. 

 
Aftonbladet har sökt både SVT och TV4 utan framgång.

Carola Häggkvist.

Foto: Carolina Byrmo

3 SNABBA FRÅGOR

1. Du ska vara med i ”Stjärnorna på slottet”, var du svårövertalad?

– Jag har ju tackat nej till det också. Men jag tänkte att det kunde vara ett bra sätt att röra om i grytan inför 2023 då jag firar 40 år som artist.  Jag gjorde nyligen den stora djupintervjun inför programmet och det var rätt förlösande. Det är oftast så med intervjuer, man tänker på vad som har hänt och man får lätta på hjärtat. 

2. Din son Amadeus har släppt musik?

– Jag känner mig jättestolt och är så glad för hans skull att han vågade eftersom jag också håller på och det kan bli en extra press. Han har jättemånga fina låtar i sin dator och bollar lite med mig. Någon duett är tyvärr inte aktuell, han är så nykläckt och vill etablera sig själv. 

3. Är din dotter Zoe nyfiken på sitt ursprung?

– En gång när vi var ute med husbilen frågade hon mig om jag visste var hennes mamma var. Jag svarade Zoe att jag tror hon är i himlen och har det bra och att hon gläder sig över att du har det bra. ”Jag vet, mamma”, svarade hon och strök mig över knäet. 

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % på kläder och inredning!

Åhlens

Aftonbladets Hans och Anna Shimoda med Carola.

Foto: CAROLINA BYRMO

Publisert:

LÄS VIDARE

Carolas ilska mot SVT efter Eurovisionmissen: ”Helt obegripligt”

Tramsfrans om Carolas turbulenta veckor

ÄMNEN I ARTIKELN

Carola Häggkvist

Let’s dance

TV4

SVT, Sveriges Television