Dolph Lundgren i tårar – när han talar ut om våldsamma uppväxten

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Dolph Lundgren misshandlades från tidig ålder av sin pappa.

De senaste åren har han gått i psykoterapi för att bearbeta traumat – och själv bli en bättre människa och förälder.

– Det första jag gjorde var att be mina barn och ex-fru om förlåtelse för vad jag hade gjort. De började gråta direkt, så jag förstod att de hade lidit ganska mycket, säger han i ”Hellenius hörna”.

Dolph Lundgren, 60, blev känd över en natt som den sovjetiske boxaren Ivan Drago i klassiska ”Rocky IV” från 1985.

Men vägen till Hollywood och underhållningsbranschen var inte självklar. Den gick via Stockholm, Norrland och en strulig uppväxt där Dolph Lundgren blev misshandlad i tidig ålder av sin pappa.

– Jag hade en väldigt tuff start. Han var en intelligent kille och väldigt stilig, men han hade ju en massa psykiska problem. Han tog ut det på mig och min mamma.

Pappan utdelade stryk beroende på humör, berättar Dolph Lundgren i programmet.

– Det här var på 1960-talet. Man kunde inte gå någonstans och klaga. Min mamma blev faktiskt omyndigförklarad också av honom. Han satt högt upp i statsförvaltningen, så han lyckades med det. Han var chef där hemma och skötte hennes liv också. Hon var mer eller mindre en slav för honom.

Skickades bort från hemmet

Som barn förträngde Dolph Lundgren känslorna för att överleva. Men när han kom upp i tonåren skickade pappan plötsligt bort sin son. Dolph Lundgren tvingades flytta till sin farmor i Nyland utanför Kramfors. I det långa loppet blev det hans räddning.

– Jag var väldigt begåvad i skolan, men jag kunde aldrig riktigt uttrycka det när jag var i Stockholm. Min pappa kom i vägen för allting. Många av mina kompisar i Stockholm är döda nu av droger och annat. Jag hade säkert hamnat där också, säger Dolph Lundgren i programmet.

I sex år bodde han i Västernorrland. Han började intressera sig för idrott. Karate blev en drivkraft. På sikt var planen med kampsporten att hämnas på pappan med ren muskelkraft. Men Dolph Lundgren fick ett stipendium och flyttade i stället till USA.

I dag har skådespelaren försonats med det förflutna och pappan, som dog år 2000.

– Jag förstod ju senare att han hade en väldigt tuff uppväxt och ett offer själv. Jag har förlåtit honom och vad han har gjort.

1 av 6 | Foto: TV4
Dolph Lundgren i ”Hellenius hörna”.

Har gått i psykoterapi

Men för nio år sedan kom traumat från uppväxten ändå tillbaka. Dolph Lundgren var då aktuell i actionfilmen ”The Expendebles”, men karriären dalade och drickandet eskalerade. Måendet gick ut över hans två döttrar. Dolph Lundgren insåg till slut att han måste ta itu med problemen och har de senaste sju, åtta åren gått mycket i psykoterapi.

– Jag tror att mycket av vad jag har gjort i livet, som skådespelare och sådär, är för att bli av med det här. Det är som en cirkel av våld som går genom generationer. Ofta tar man igen det på sina barn. Man förstår inte själv, men alla vet ju att man kanske låter precis som mamma eller pappa när man ryter till åt barnen. Jag har två tjejer och jag har varit väldigt kärleksfull med dem och har aldrig lagt någon hand på barn, för det behöver man inte göra för att uppfostra dem, säger han och fortsätter:

”Jag förstod att de hade lidit”

– Det första jag gjorde när jag gick igenom min terapi var att be dem och min ex-fru om förlåtelse för vad jag hade gjort. De började gråta direkt, så jag förstod att de hade lidit ganska mycket, säger han medan orden stockar sig lite i halsen.

I programmet får Dolph Lundgren en videohälsning från sin ena dotter, som kärleksfullt bedyrar att pappan nu är den ”sanne Dolph” och en bättre människa, även om han alltid varit en bra person.

Dolph Lundgren måste samla sig, innan han med tårar i ögonen nickar eftertänksamt och svarar:

– Det kom inte helt gratis. Det är mycket jobb att jobba igenom de där grejerna.

”Hellenius hörna” sänds söndagar klockan 21.00 på TV4 och TV4 Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE