Hundarna hämnas på bio – räddades i verkligheten

Sylvia Balac om filmen ”Revolten”

”Inga djur skadades under inspelningen” är en Hollywoodmärkning som inte alltid visat sig stämma.

Bioaktuella ”Revolten” – ett rasande inlägg i kampen för både människors och djurs rättigheter – skulle i stället kunna märkas med ”alla djur räddades under ­inspelningen”.

Att bli ”upptäckt på gatan” har sällan haft en mer bokstavlig innebörd än i fantastiska ”Revolten” om gatu­hundar som gör uppror mot människans förtryck. Utöver de två hundarna som delar på huvud­rollen (bröderna Bodie och Luke från Arizona) kommer filmens övriga 272 hundar från gator och hundgårdar i Ungern.
 

Regissören Kornél Mundruczó fick idén till filmen när han besökte just en sådan förvaringsplats för oönskade byrackor. I Ungern diskuterades ett förslag om att beskatta blandrashundar högre än ren­rasiga, i ett försök att bli av med ”gatukorsningarna”.

Mundruczó skämdes där han stod på den ”rätta” sidan stängslet. En filmidé var född. Och en djurrättsaktivist.
 

För trots otäcka scener tycks hundarna ha behandlats väl under inspelningen.

Gatuhundarna togs till en bondgård utanför Budapest där de fick lära känna varandra, vaccinerades och övade på att gå i koppel.

Hundtränaren Teresa Ann Miller struntade i välkända knep som hot, straff och hårdare tag för att få vovvarna att agera. I stället satsade hon på positiv förstärkning, det vill säga beröm och belöning.

98 procent av hundarna i filmen blev bortadopterade efter inspelningen.

Även om jag undrar vad som hände med de 5,4 hundarna som blev över får det ses som ett väldigt lyckat resultat.
 

”Revolten” (”White god” på engelska) prisades på Cannes-festivalen förra året men går först nu upp på svensk bio. Missa inte Jens Petersons recension av filmen.

Följ ämnen i artikeln