Så gick det för Musikhjälpen 2018

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

144 timmars slit har gått i mål.

Hela 50 550 204 kronor samlades in under ”Musikhjälpen”-veckan – som dock är ett tapp från förra årets 74 miljoner.

Däremot slår årets ”Musikhjälpen” rekord i antal engagemang.

– Jag har aldrig varit så stolt över mitt land som jag är precis just nu. Jag är genomfylld av hopp, säger programledaren William Spetz, precis utsläppt från glasburen.

Programledarna Farah Abadi, Daniel Adams Ray och William Spetz släpptes under söndagskvällen ut från glasburen. Trion har sänt live – instängda i buren – hela veckan från Stortorget i Lund i ”Musikhjälpen, som är Radiohjälpens årliga storsatsning tillsammans med Sveriges Radio och SVT.

I årets ”Musikhjälpen” var temat ”Alla har rätt att funka olika”, med fokus på barn och unga med funktionsnedsättningar över världen.

Och på söndagskvällen stod det klart att 50 550 204 välgörande kronor samlats in. Det toppar dock inte resultatet från 2017 om cirka 74 miljoner kronor, som då var en superkross av tidigare rekordet 49 miljoner kronor. Däremot slog ”Musikhjälpen” 2018 engagemangsrekord med totalt 606 337 engagemang i till exempel låtönskningar, donationer, auktionsbud eller egna insamlingar. Förra året slutade siffran på 586 000 engagemang.

”Så mycket kärlek”

– Vi har slagit rekord i engagemang och folket har aldrig varit så här engagerat som det varit i år. Stora företag och bolag kanske har varit lite tystare och inte lika närvarande i insamlingen, men så har barn, studenter, pensionärer och människor som inte alls har samma kraft i plånboken drivit på hårdare än någonsin. Det säger mycket om vad Sverige stå för och vad vi är tillsammans. Jag är så fruktansvärt lycklig över att få ha varit med på ett hörn, säger William Spetz och fortsätter:

– Det känns fantastiskt. Jag har aldrig varit så stolt över mitt land som är precis just nu. Jag är genomfylld av hopp bara.

Han minns hur en femåring hälsade på i buren under lördagen och skänkte alla sina födelsedagspengar om 800 kronor till ”Musikhjälpen”.

– Vi lever i ett så otroligt jävla polariserat samhälle, där det rapporteras om hur vi kategoriserar människor mer och mer. Då är en sådan här vecka livsviktig. Jag har alltid trott att godheten är större än andra krafter, men den här veckan blir det så konkret. En osynliggjord grupp som sällan får ta plats har fått ta plats.

I direktsändningen jämför Farah Abadi upplevelsen av samt engagemanget runt ”Musikhjälpen” med kärleken till ett barn.

– Det är som att hjärtat tar ett andetag och blir större. Man trodde inte det kunde bli större. Den känslan har jag i kroppen. Jag är så himla glad att jag får göra detta igen, säger Abadi, som programledde även förra året.

1 av 5 | Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Programledare och ambassadörer visar stolt upp resultatet.

När programledartrion väl tagit sina första andetag ute i den friska luften efter 144 timmar i en glasbur, berättar William Spetz att han ser ljust på framtiden. För Nöjesbladet utvecklar han känslorna.

– Det har varit omtumlande och det har känts som att jag varit på kollo och som jag varit på ett zoo i en bur. Den här glasburen har symboliserat allt den här veckan. Men, som Daniel (Adams Ray, red anm) sa, det har mer varit ett fönster än en bur.

Vad tar du med dig?

– Nya vänner och hoppet, men framförallt att en främling bryr sig om en annan främling. Det kommer alltid stanna kvar i mig.

”Gör skillnad”

Den slutgiltiga siffran i just pengasumman 50 550 204 kronor kommer att justeras, då öronmärkta pengar vanligtvis fortsätter att komma in även efter ”Musikhjälpen”-veckan.

– Alla de bidrag som kommit in till Musikhjälpen kommer nu att omvandlas till operativ verksamhet som kommer att göra en stor skillnad för människor med funktionsnedsättning i fattiga länder. Vi har redan fått in 33 projektansökningar på inkluderande och riktade projekt inom bland annat utbildning, sjuk- och hälsovård och påverkansarbete, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen i ett pressmeddelande.

William Spetz påminner om att det är nu arbetet börjar.

– Om vi vaknar upp imorgon och glömmer det här då förlorar vi väldigt mycket. Vi har en chans nu och den ska vi ta, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE