"Robinson"-finalen var årets sämsta tv

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-31

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är ett tufft jobb men någon måste göra det - att rangordna årets sämsta tv-program och -händelser. Egentligen är det ju under senare år så att hela dokusåpaträsket gör att man ibland funderar på att byta jobb eller slänga ut tv:n genom fönstret. Men det är roligare att hacka på Goliat än David. Därför ser listan ut så här:

1. Finalen på "Expedition: Robinson" (SVT). Tråkigaste årgången avslutades i januari med en dyr och totalt poänglös final i Kittelfjäll, med frusna deltagare och inte mycket mer. Ett hån mot de drygt två miljoner som troget tittar.

2. "United Stars of Europe" (SVT). SVT tog initiativet till en "Popstars"-satsning för hela Europa. Ulrika Eriksson sa upp sig från MTV för att leda programmet. Sedan fanns det plötsligt inga pengar att göra det"

3. Erik Fichtelius-skandalen. Egentligen är det ju ett bra tv-projekt, men" nu minns vi bara hemlighetsmakeriet, bortförklaringarna, SVT-chefen Christina Jutterströms pampfasoner, en duktig reporters fall.

4. "Ocean Ave" (TV 4). USA-producerad lågbudgetsåpa, med svenskar både bakom och framför kameran. Ofattbart uselt!

4. "Farmen" (TV 4). I sin vulgaritet värst i genren, även om "Baren", "Make my day", "Harem" och säkert några program till var sämre.

5. "Samtidigt på Gröna Lund" (TV 4). Åtta timmars reklam för ett nöjesfält.

6. "Ursäkta röran - vi bygger om!" (TV 4). Allt som skulle vara roligt censurerades bort!

7. "Stora teatern" (SVT). Livet på Dramaten som gapig buskis.

8. "Gladiatorerna". (TV 4). Våldsunderhållning för barn.

9. "Paolo och Lena ser på tv" (TV 3). Några kul tv-snuttar, men de var sensationellt usla på att spela sig själva i tv-soffan.

10. "Heja Björn" (TV 4). Stillastående dramakomedi. Peter Wahlbeck är komiker, inte skådis.

10,5. "Position X" (TV 4). Påkostad äventyrs-dokusåpa, som oftast mest bara var obegriplig.

I kväll skippar jag tv:n och satsar på mat, dryck, kärlek och raketer. Men alla som inte har sett Orson Welles-klassikern "Citizen Kane - en sensation" (SVT) bör programmera videon.

Jan-Olov Andersson

ANNONS

Följ ämnen i artikeln