Sebastian Walldén om psykiska misshandeln

”Skönare med en rak höger”

Av: Rasmus Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Idol”-vinnaren Sebastian Walldén utsattes för psykisk misshandel under ett tidigare förhållande.

I podcasten ”Välkommen ut” berättar han om tuffa tiden.

– De gångerna han tog fram de sidorna och var så mörk och elak verbalt, då skulle det nästan faktiskt vara skönare med en rak höger, säger han.

När det var kärlekstema i ”Idol” 2018 valde Sebastian Walldén, 25, att tillägna en låt till sig själv som en klapp på axeln för att han lyckats ta sig ur ett destruktivt förhållande.

– Jag levde i en relation där det var mycket psykisk misshandel. Det var ett hejdå, ett sista ”fuck you” till den här killen. Det var tufft, han var väldigt manipulativ och efteråt mådde jag väldigt dåligt på grund av relationen, säger han till Aftonbladet Nöje.

Förhållandet varade i drygt ett år och det tog slut innan han hoppade in i programmet.

– Jag tror att alla mår olika, men min största rädsla var att jag hela tiden gjorde mig till. Man dansade på äggskal konstant, man vågade inte säga saker då det kunde bli fel och hela dagen kunde sabbas om man sa något fel. Det var inte hälsosamt. Jag mådde psykiskt dåligt efteråt, säger han.

Sebastian Walldén levde i en destruktiv relation i drygt ett år.
Foto: NAINA HELEN W. JÅMA
Sebastian Walldén levde i en destruktiv relation i drygt ett år.

”Jag levde ihop med en kille som var otroligt elak”

I podcasten ”Välkommen ut” berättar artisten om den tuffa tiden och hur han hanterade det.

– Jag levde ihop med en kille som var otroligt elak. Supermanipulativ. Det bröts bara ihop helt. Alla de här mobborden och alla mina känslor i kroppen som har varit att man känner sig mobbad som jag byggt upp som ett pussel. Det bara blev bara en massa pusselbitar när jag träffade honom. Nu låter det här skithemskt och jag vill inte förolämpa någon. Men det skulle nästan vara skönare ibland, de gångerna han tog fram de sidorna och var så mörk och elak verbalt, då skulle det nästan faktiskt vara skönare med en rak höger, säger han i podcasten.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Sebastian Walldén under ”Idol”-finalen 2018.

”Man tror att det är den personen man ska spendera resten av livet med”

Efter han tog sig ur förhållandet har Sebastian Walldén tillbringat många timmar hos terapeuten och har fått kämpat med den psykiska rehabiliteringen.

– Oftast när man lever med en sån person så är första halvåret väldigt mycket kärlek och man blir nästan överöst av det. Man mår skitbra och känner sig uppskattad, man tror att det är den personen man ska spendera resten av livet med. Men för mig var jag tvungen att lära mig att förlåta för att gå vidare. Jag försöker inte att tänka för mycket på det negativa utan på de positiva sakerna. Jag försöker inte vara arg på den här personen, säger han till Aftonbladet Nöje.

Hur mår du i dag?

– Nu mår jag jättebra. Han har ju försökt att ta sig in i mitt liv igen, men inte lyckats. Han är ute ur mitt liv och jag har jättegoa vänner som har stöttat mig genom hela den här resan. Utan dem hade jag inte klarat det alls, då kanske jag fortfarande hade mått ganska dåligt. Jag är tacksam över hur jag mår i dag. Nu har jag hittat den här killen med drömmar igen och jag tog ju hem hela ”Idol”. Någonting positivt kom ut ur det här jävla förhållandet i alla fall.

Foto: Peter Djup
Sebastian Walldén. Pressbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN