TV 4 struntar i bäst före-datum

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-05-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En livsmedelsaffär som sköttes på samma sätt skulle snart få slå igen.

Men vår största tv-kanal - TV 4 - sänder regelbundet tv-serier där bäst före-datumet har gått ut för länge sedan.

På tisdag har "Vem dömer Amy?" premiär i TV 4.

En klart sevärd serie om en domare ( Amy Brenneman) i en amerikansk småstad. Samtidigt som hon ska vara ett föredöme, sliter hon med att vara stressad ensamstående mamma, med allt starkare känslor för en arbetskamrat ( Richard T Jones) som dessutom är svart, och med att jämföras med mamman ( Tyne Daly), en omtyckt socialarbetare.

Serien är inte så tidsbunden, så just i det här fallet gör det kanske inget att den är tre år gammal.

Annars blir det allt vanligare att tv-serier är fyllda med referenser till det samhälle de utspelas i. Rollfigurerna kommenterar aktuella händelser, kändisar eller filmer.

Det blir också allt vanligare med tv-tittare som "har koll". Som läser utländska tidningar, som beställer dvd-boxar med serier från utlandet, som till och med laddar ner serier från nätet.

Populärt för folk med rätt kontakter just nu, är att ladda ned häftiga thrillerserien "24" med Kiefer Sutherland. Varje nytt avsnitt finns på nätet dagen efter att det har sänts i USA. Kommer på TV 4 " tidigast i höst.

För alla medvetna tv-tittare är just TV 4 en mardröm.

Där låter man med glädje intressanta tv-seriers bäst före-datum gå ut med flera år.

Värsta exemplet är "På spaning i New York". I sommar kommer visserligen nya avsnitt. Men de måste vara fyra, fem år gamla. Det kommer att kännas konstigt, när man vet att nästan alla poliserna utom Andy Sipowicz ( Dennis Franz) numera är utbytta.

"Buffy och vampyrerna", "Dark angel" och "South Park" är andra exempel på serier som har sänts flera år för sent och/eller på knäppa sändningstider.

Det är som att ingen chef i TV 4-huset har noterat att framgången för "Ally McBeal" åtminstone lite grann kanske hänger ihop med att den har sänts bara en säsong efter USA. Att man därför har dragit nytta av den skandalomsusade medieuppståndelse som skådespelarna i serien har haft en förmåga att dra på sig.

Raka motsatsen till TV 4 är Canal+, som visar alltfler nya bra serier väldigt snabbt.

Har sett några avsnitt av "Bob och Rose", av Russell T Davies, som skrev kontroversiella bögsåpan "Queer". Nya serien har både charm, bitsk humor och en annorlunda kärlekshistoria. Premiär i morgon.

Fjärrkontroll

Jan-Olov Andersson

Följ ämnen i artikeln