Alexandra slår tillbaka – efter ”Den svenska Tinderbedragaren”-kritiken

Julia Frändfors: ”Dumma i huvudet”

Uppdaterad 2023-10-26 | Publicerad 2023-10-24

Hon lurades på nästan 200 000 kronor.

Men nu får Alexandra Andersson ta emot emot hat för att hon varit ”naiv” och litat på mannen.

– Att sitta och kasta hat på folk som blir utsatta säger ju mer om den som skriver eller säger hatet än vad det säger om mig, säger hon.

I TV4:s dokumentärserie ”Den svenska Tinderbedragaren” berättar ett flertal tjejer att de lurats av en kille – på en summa som uppgår till cirka två miljoner.

Men tjejerna som medverkar har på flera håll fått ta emot kritik efter att programmet sänts.

Bland annat säger Julia Frändfors, 35, i podden ”Rullar vi?” att tjejerna borde ha sett mannens alla varningsflaggor och att de varit ”naiva” som skickat pengar till honom.

Julia Frändfors.

– På något sätt måste vi sluta säga: ”Herregud det kan hända alla, kram kram och nu var du modig som gick ut i det här programmet”. Någon gång måste någon bara säga: ”Men vad fan håller du på med? Lägg av, skärp dig. Tänk efter först”, säger Julia i podden.

Hon säger även att tjejernas ”Tinderprofiler avslöjar deras IQ” och frågar sin poddkompanjon ifall det är okej att tycka de är ”dumma i huvudet”.

Alexandra Andersson.

Bygger tillit för att bryta ner

Alexandra Andersson, 33, är en av de som delar sin berättelse i serien och hon säger att hatet som de får ta emot grundar sig i okunskap.

– Det är ju uppenbart personen aldrig varit utsatt för en manipulativ person.

Hon menar att det inte handlar om att man är dum eller desperat efter att bli älskad, utan om att gärningsmannen först bygger upp en tillit – för att sedan bryta ner en till den grad att man inte längre kan sätta gränser.

– Anledningen till att jag ville göra den här dokumentären var för att folk kanske skulle vidga sina vyer litegrann och komma till insikt med att det handlar om annat än att man är naiv. Det här är ett utstuderat spel av honom.

Mannen i Den svenska Tinderbedragaren
”Tinderbedragaren”

”Inte pinsamt att bli lurad”

Hon säger att det givetvis fanns röda flaggor, men att Tinderbedragaren ständigt hade ett sätt att flytta fokus ifall man vågade ifrågasätta.

Alexandra vill även lyfta att det är dags att lägga skulden på förövarna i stället för på de utsatta.

– Det är inte pinsamt att bli lurad, det är pinsamt att livnära sig på andras olycka, säger hon.

Följ ämnen i artikeln