Peter Haber: ”Kan känna igen mig i Rudolf”

”Rudolf älskar sin familj och vill göra allting så bra han kan”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Pappa Rudolf i ”Sunes jul” är känd för mycket.

Skidvalla. ”Stilla natt”. Och att vara en godhjärtad snåljåp.

– Rudolf älskar sin familj och vill göra allting så bra han kan, men det går ju oftast åt pipan. Det kan jag också känna igen mig i, säger skådespelaren Peter Haber.

1 av 3 | Foto: SVT
Sunes Jul gjorde stor succé när den gick som julkalender.

Julavsnittet av ”Svensson, Svensson”, ”Tomten är far till alla barnen” och ”Sunes jul”. Alla är de klassiker som för många har en lika självklar plats i helgernas tv-tablå som ”Kalle Anka” på julafton.

Just ”Sunes jul” var SVT:s adventskalender 1991 och slog alla tiders tittarrekord. Tre miljoner såg Sune och Håkan tjuvhugga en gran med pappa Rudolf, hur Rudolf startade snöbollskrig med arga granntanten, skapade kaos i köket med knäckkoket och fick ett utbrott i varuhuset när familjen försvann under julklappsshoppingen.

Peter Haber, 65, som spelar pappa Rudolf i ”Sunes jul” kan relatera till familjen Anderssons lika välmenande som halvklantiga överhuvud.

– Man måste ta med delar av sig själv, vare sig man gör Martin Beck eller Sunes pappa, som man känner igen. Man kan inte bygga en karaktär på att bara härma. Man måste ta med någonting ur din egen själ. Vad det är, det vet jag inte faktiskt, säger han och fortsätter:

– Men Rudolf älskar sin familj och vill göra allting så bra han kan, men det går ju oftast åt pipan. Det kan jag också känna igen mig i. Jag älskar också min familj och våra barn och ibland kan man väl bli lite väl överambitiös i sin papparoll, så att säga, säger Peter Haber och skrattar.

Hur många gånger har du sjungit ”Stilla natt” för din egen familj?

– Inte en enda gång, för det skulle de inte tillåta mig. Men jag sjunger bättre än pappa Rudolf. Jag kan i alla fall sjunga rent.

Kan du märka att många fortfarande förknippar dig med Rudolf?

– Ja, det gör jag faktiskt. Vi hade ju inte en aning när vi gjorde filmen ”Sunes sommar” att den nästan skulle bli lite av en kultförklaring. Det förvånar mig och gläder mig att det fortfarande kommer människor och tackar för den. Det kommer hela tiden nya barn och nya generationer, för tydligen ser de den och tycker om den. Det är alldeles bedårande och underbart.

”Sunes sommar” hade biopremiär på juldagen 1993. Den blev en succé. Nära en miljon såg filmen på bio. Den belönades även med flertalet filmpriser. Rollen som Rudolf ledde även till en Guldbagge-nominering för Peter Haber.

Men om ”Sunes jul” har blivit synonymt med julmys för vissa, så har den inte fått en plats i Habers egna familjetraditioner.

– Nej, det är ju inte så att vi kör våra egna saker. Nu på juldagen kommer jag naturligtvis att titta på ”Fröken Friman” men vi sitter ju inte och badar i våra egna arbeten, det kan jag lova dig, säger Peter Haber.

Hans fru, Lena T. Hansson, spelar karaktären Alma i SVT-serien ”Fröken Frimans krig”.

– Jag är en sådan typ att jag väntar väldigt länge med att se någon film som jag är med i, för att kunna få en distans och inte bara titta på sig själv och undra ”varför gjorde jag si” och ”varför gjorde jag så” och ”varför är det och det bortklippt”. Jag måste vänta en ganska lång period för att faktiskt kunna se själva filmen, och inte bara fokusera på den egna insatsen, säger Peter Haber.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN