Svårt att läxa upp bästa eleven i Eurovision-klassen

Risk att Sverige blir självgott och lutar sig tillbaka

Om listan med placeringar över länder med bäst utbildning hade något med Eurovision att göra skulle finska Krista Siegfrids vinna rubbet.

La Suède, 12 points!

Vi är inte bara bäst i klassen på musik, utan nästan allt annat också.

Pop och politik hör i högsta grad ihop, trots Eurovisions ambition att hålla dem isär.

Förra året besökte Loreen organisationer för mänskliga rättigheter i Baku för att visa att inte allt var glitter och glam i Azerbaj­dzjan.

2008 och 2009 stod Serbiens och Rysslands homofoba hållningar i centrum.

Men i år har kritiken mot värdlandet lyst med sin frånvaro. Danska favoriten Emmelie De Forest har mig veterligen inte deltagit i några demonstrationer mot REVA och inget deltagarland har tagit upp Sveriges ­behandling av asylsökande romer.

Det blir lätt så när man är bäst i klassen. För vad skulle de andra länderna kunna läxa upp oss för, egent­ligen?

Behandlingen av hbt-personer? Bah! Där är vi ohotad ­etta. Internationella gay­guiden Spartacus utsedde i år Sverige till det mest gayvänliga resmålet i hela världen.

Jämställdhet, då? Tsk. Inte ens ettan ­Island skulle kunna ta några politiska poäng på vår hedrande fjärdeplats.

Ekonomin? Icke. Medan skuldtyngda länder drar sig ur Eurovision är det ännu ordning och reda i Borgs finanser.

Flyktingmottagande? Försök inte. Det har alltid varit en av våra starkaste grenar, strunt samma om att det snarare handlar om att de andra eleverna är dåliga.

Vi kan stolt ge oss själva en klapp på ryggen och konstatera att vi kan flika in ordet ”number” i årets Eurovision-slogan ”We are one”.

Fast det förstås, risken med att vara bäst i klassen är att man självgott lutar sig till­baka och njuter av de höga betygen. Kanske börjar man skolka i vissa ämnen och skippa en del prov.

För om hon ville skulle Finlands Krista Siegfrids kunna påpeka att medan de är bäst i världen på utbildning så är det oroande att Sverige har halkat ner till plats 21. Och flera av deltagarna skulle också kunna uttrycka oro sinsemellan i green room över att inkomstklyftorna ökar snabbare i Sverige än i något annat ­industriland.

Så låt oss njuta av alla våra 12-poängare men komma ihåg att även klassens bästa elev måste göra sina läxor ordentligt för att hålla sig kvar i toppen.

På lördag smäller det.

Melodifestivalen |
Aftonbladet

ANNONS

Följ ämnen i artikeln