Helena af Sandeberg: Fritid är inte min grej

Gör huvudrollen i ”Gengångare”: ”Ibsen var den första feministen”

Publicerad 2024-02-02

Henrik Ibsens ”Gengångare” var en skandalpjäs när den hade urpremiär 1882.

Nu har den premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, med Helena af Sandeberg i huvudrollen.

– Det fascinerande med Ibsen är att det är alltid kvinnorna som är de smarta i hans pjäser. Jag skulle vilja säga att han var den första feministen, säger Helena.

Och Helena af Sandeberg har på fötterna när hon säger det. Hon kom till Kulturhuset Stadsteatern 2003. Fem år senare gjorde hon titelrollen i ”Hedda Gabler”.

– Det var mitt stora genombrott på scenen skulle man väl kunna säga. Och sedan har jag gjort… vi spelade tre Ibsen-pjäser samtidigt (2010) och så har jag gjort ”Bankdirektör Borkman” (2017) också.

– Hans kvinnoporträtt intresserar mig alltid. De är svåra och komplicerade och det blir aldrig tråkigt att spela Ibsen för han är ju dramaturgiskt så jävla skicklig. Någon har sagt om hans pjäser att det är alltid så att man kommer in och så är det som att någon kastar en tändsticka och så brinner allt upp. ”Gengångare” är ju nästan som en deckare.

Helena af Sandeberg

Helena af Sandeberg om Ibsen

Henrik Ibsen (1828-1906) orsakade skandal när ”Gengångare” först presenterades 1881. Ingen teater i Skandinavien vågade sätta upp en historia fylld av tabubelagda ämnen som könssjukdomar, incest och frågeställningar kring manlighetsideal och kvinnors rätt i samhället. Så en teater i Chicago blev först. Sedan Helsingborgs Stadsteater ett par år senare.

Helena spelar fru Alving, vars familjeliv har varit fullt av hemligheter.

– Hennes liv har präglats av plikter och konventioner, mannens missbruk och utsvävningar med otroheter och allt sådant. Hon har till och med skickat bort sitt barn för att skydda det, det har nog också förekommit övergrepp. Och hon vågade aldrig göra valet att gå. Nu kommer sonen hem och han mår ju uppenbarligen inte bra.

– Och så har fru Alving haft en förälskelse i pastor Manders och det var besvarat men han skickade ändå hem henne.

– När Ibsen skrev pjäsen var det väldigt mycket kritik mot religion och klass.

Helena af Sandeberg

”Hon är min girl crush”

Pastorn spelas av Johannes Kuhnke, sonen av Emil Johnsen, två andra viktiga roller är snickare Engstrand (Gerhard Hoberstorfer) och Regine Engstrand (Matilda Ragnerstam).

Pjäsen regisseras av norska Kjersti Horn, som Helena har jobbat med tidigare.

– Jag gjorde ”Anna Karenina” med henne och ännu en pjäs. Alltså, hon är ju Norges just nu mest hyllade regissör. Och nybliven chef för Det Norske Teatret i Oslo. Hon är samtidigt vass, modig, vågar mycket och är också väldigt snäll.

– Hon är min girl crush. Hon och Greta Gerwig (skratt).

Att Helena är ansiktet på affischen för ”Gengångare” är hon stolt över.

– Dels är det ju huvudrollen. Men jag känner också att jag har jobbat till mig min affischnamnsplats.

Helena af Sandeberg i ”Gengångare”.

Har en egen loge

Numera har Helena en egen loge på teatern.

Hur viktig är Stadsteatern för dig?

– Jätteviktig. Den är liksom mitt hem och min bas. Det är en otrolig trygghet och lycka att ha teatern nu när det är tuffa tider i film- och tv-branschen.

– Teatern är en slags fördjupning i mitt yrke, som sedan gagnar en när man är ute och filmer.

– Ingmar Bergman sa att teatern var hans hustru och filmen hans älskarinna. Så jag får väl säga att teatern är min make och filmen min älskare.

Helena af Sandeberg

”I premiärveckan bor barnen hos sina pappor”

Förra gången jag såg Helena på teatern, var i Lars Norén-uppsättningen ”Tiden är vårt hem”. En fantastisk uppsättning som varvade humor och allvar så att nästan fyra timmar försvann väldigt fort. Helena är väldigt stolt över den föreställningen. Har egentligen bara en enda invändning.

– Att spela så långt kväll efter kväll är inte jättebra när man är ensamstående mamma. ”Gengångare” är 2.10, det är betydligt bättre när man har ett barn som ska nattas.

– Nu, i premiärveckan, bor barnen hos sina pappor. Men annars är det smart att ha så stor åldersskillnad mellan barnen. Då kan Alfred (18 år) passa Ava (10 år). Och annars blir ju Ava liksom en sådan där teaterunge. Hon har ju växt upp på Stadsteatern. Och nu på Oscarsteatern.

Där spelar pappan Fredrik Lycke en av huvudrollerna i succémusikalen ”Änglagård”.

– Man märker ju att teatern är en ganska rolig värld att vara i för barn.

Helena af Sandeberg

”Jag spelar en stenhård maffiafru”

De allra flesta känner förstås igen Helena från tv-serier och filmer. Två väntar på att få premiär:

Andra säsongen av ”Meningen med livet” med henne och Celie Sparre som systrar.

– Min rollfigur har en jätterolig storyline.

”Maffia” med henne, Peshang Rad och Katia Winter.

– Den handlar om den jugoslaviska maffian och cigarettsmuggling under 1990-talet. Jag spelar en stenhård maffiafru, som man först bara tror är en fru, sedan är hon så mycket mer.

– Båda serierna är färdiginspelade, en är färdigklippt, men när de kommer vet jag inte, båda är ju gjorda för Viaplay.

– Många kommer också fram och frågar efter en fortsättning på Kristallen-vinnaren ”Deg”. Tyvärr tror jag inte det blir något. Men fråga SVT!

Helena af Sandeberg

Känd som Fionas röst i ”Shrek”-filmerna

Jag frågar Helena vad de flesta i publiken känner igen henne från. Men hon säger att det varierar.

– Mycket mammor gillar ”Meningen med livet”. Identifierar sig med den trötta småbarnsmamman som får nog. Mycket kvinnor tycks också älska ”Deg”. I juletider kommer många fram och säger ”Det är ju du från ”Tomten…”. Och jag tänker: ”Ja, det är jag, fast hundra år äldre”. Men jag är stolt och glad att jag har varit med och gjort en sådan klassiker som ”Tomten är far till alla barnen”. Fast om Avas klasskamrater frågar så är mitt enda claim to fame att jag är Fionas röst i ”Shrek”-filmerna.

Framtiden?

– Jag har två premiärer i höst på teatern. Men jag får inte säga vad. Och kanske något filmprojekt, men det är också hemligt.

Helena af Sandeberg
Helena af Sandeberg och Johannes Kuhnke i ”Gengångare”.

Helena af Sandeberg om…

… favoritregissörer:

– Jag har min norska favorittrio – Alex, Eirik och Kjersti. Alla dem har jag jobbat med flera gånger. Det är en lyx. Min andra favoritgrej från Norge är brunosten. Nästan det godaste jag vet. (De två första regissörerna är Alexander Mørk-Eidem, även pappa till Helenas son, och Eirik Stubø).

… senaste långfilmen ”Bröllop, begravning och dop – Filmen” (2021):

– När jag var tonåring såg jag ”Änglagård”. Om någon då hade sagt att jag en dag skulle få jobba med Colin Nutley, hade jag svimmat. Det var otroligt roligt. Modet att jobba med improvisation på det sättet. Han har verkligen något riktigt eget.

… fritidsintressen:

– Fritid är inte min grej. Min själ hålls bäst i schack med mycket arbete. Fast jag kan inte tänka mig en bättre morgon än i somras när det var fotbolls-VM för damer. Jag är lite besatt av det landslaget. Att gå upp, sätta på kaffe, ta på mig Sverige-tröjan och veta att nu ska jag se fotboll.

… hur det står till med kärlekslivet:

– Det är inget jag pratar om nu.

Det svaret gör väl att folk tror du blivit ihop med någon?

– Folk får tro vad de vill. Jag säger inget. Jag bara ler…