Claes Malmberg svarar sina kritiker – i SVT-intervju

Ber om ursäkt för skämtet

Uppdaterad 2021-09-26 | Publicerad 2021-09-25

Claes Malmberg fick stark kritik efter att ha skämtat om skjutningarna i förorten, i ”Parlamentet” på TV4.

Nu bemöter han kritiken i SVT:s ”Mötet”.

– Min ambition har aldrig någonsin varit att såra dem eller göra dem illa, säger han i programmet.

Claes Malmberg, 60, framförde i ”Parlamentet” på TV4 barnvisan ”I ett hus vid skogens slut”. Men texten var omgjord och handlade istället om en ”liten gangster” i förorten.

Efteråt anklagades komikern för rasism, bland annat av poeten och aktivisten Nattalie Ström Bunpuckdee, 28. Nu möts de två i SVT:s program ”Mötet”

Claes Malmberg bemöter kritiken efter sin medverkan i "Parlamentet". Arkivbild.

– Det är en pågående nationell kris. Det är barn som mördas och mördar. Vi sörjer, vi bär på kollektivt trauma och sorg och så sitter det någon sorts elit på bästa sändningstid och skrattar åt att folk är rädda för att bli skjutna, säger hon i ”Mötet”.

Claes Malmberg säger i sin tur att om man gör satir och humor så måste man få lov att trampa snett ibland.

– Och ska det vara förenat med någon form av mobb varenda gång man gör det eller att folk ska bli vansinniga då kommer vi till slut inte kunna ägna oss åt humor överhuvudtaget, eller så får vi bara berätta skämt som är totalt ofarliga, säger han.

Claes Malmberg och Nattalie Ström Bunpuckdee i ”Mötet”.

Blivit kallad rasist

Malmberg berättar för Ström Bunpuckdee att han sedan tv-klippet spridits på sociala medier har blivit kallad rasist vid flera tillfällen.

– Jag har aldrig blivit så ledsen därför att jag anser inte att jag är det.

Efter att Ström Bunpuckdee förklarat hur avhumaniserande visan kändes för de som faktiskt drabbas av gängvåld och kriminalitet, så ber Malmberg till slut om ursäkt. Han erkänner också att skämtet inte var hans allra bästa.

– Är det några jag i så fall ska be om ursäkt för detta så är det människor som har anhöriga som blivit drabbade. Min ambition har aldrig någonsin varit att såra dem eller göra dem illa. Så jag vill säga det för det är viktigt för mig att få säga.

”Lär dig”

Han säger sig också ha fått nya tankar efter samtalet med Ström Bunpuckdee, som han inte hade innan ”på grund av okunskap”.

– Så jag måste säga att jag är tacksam mot dig att jag fick prata med dig och att du har lärt mig saker som jag inte kunde innan.

Ström Bunpuckdee hoppas nu att han kan föra sin nyvunna kunskap vidare.

– Alla kan göra misstag men nu är det hans ansvar, lär dig, säger hon.

Nattalie Ström Bunpuckdee.