Sommarteater skjuts upp – Malmberg skriver nytt

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Tommy Holl
Det blir ingen sommarteater för Claes Malmberg i år. Pressbild.

NÖJE

Sommarteatern "Mitt i planeten" på Tjolöholms slott ställs in i år. Nu har Claes Malmberg börjat skriva på ännu en pjäs, för en mindre publik.

– Man får börja på en annan nivå och bygga upp saker igen, säger han.

Nästa vecka skulle repetitionerna inledas inför premiären på Tjolöholms slott, söder om Göteborg, i sommar. Men i sista stund tvingades Claes Malmberg konstatera att det inte blir någon premiär, på grund av coronaviruset. "Mitt i planeten" skjuts fram till den 25 juni nästa år.

– Rent praktiskt går ju föreställningen att flytta, men det blir en massa skådespelare som blir utan jobb, säger han uppgivet.

Tänka om

Claes Malmberg ser sig som privilegierad, trots allt. Han har flera filmer och en tv-serie på gång – om inspelningarna blir av. Men det är teatern som han framför allt tjänar pengar på. I stället för att sitta sysslolös har han nu börjat skriva på en pjäs för hösten, om två män som ska flytta på ett piano, "då allt kan hända".

– Vi kommer inte att från en dag till en annan kunna spela för tusen personer igen, så vi får tänka om, säger han och hoppas att de ska kunna spela för åtminstone 150 personer, eftersom teatern då skulle gå runt ekonomiskt.

Men det bygger så klart på hur restriktionerna ser ut. Claes Malmberg oroar sig för att teatrarna inte kommer att överleva så länge. Han arbetar med privatteater och har därför ännu inte fått något stöd, och hela skådespelarbranschen står och stampar.

– Jag vet inte vad jag ska hitta på, jag har inget busskort så jag kan inte köra buss och på sjukhuset skulle jag nog bara vara i vägen, säger han, och hyllar i samma andetag dem som kämpar mot viruset på sjukhusen.

Skrattet viktigt

Claes Malmberg hoppas ändå kunna få spela teater för människor snart igen – han anser att underhållningsbranschen behövs.

– När det här är över tror jag att det är viktigt att folk får skratta lite. I bästa fall kan man ge hopp om att Jorden inte håller på att gå under.

Publicerad:

LÄS VIDARE