Publicerad:
Uppdaterad:

Felix Herngren bojkottar Guldbaggegalan

”En finkulturtävling där viktiga filmer vinner”

Av: Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:

Felix Herngrens film ”Solsidan” är nominerad i flera kategorier i Guldbaggegalan.

Trots det tänker han inte gå.

– Det där är inte en tävling för såna som gör min typ av film, säger han i RIX MorronZoo.

Biofilmen ”Solsidan”, signerad bröderna Felix och Måns Herngren hade premiär den första december. På en månad hann den bli den mest sedda biofilmen i Sverige 2017.

Den 16 januari i år hade filmen setts av över en miljon biobesökare. Filmen är nominerad i flera kategorier i årets Guldbaggegala som går av stapeln under måndag. Dels är Mia Skäringer nominerad i ”bästa kvinnliga huvudroll” efter sin roll som Anna. Petra Cabbe är nominerad i kategorin ”bästa mask/smink”. Filmen är dessutom nominerad till Guldbaggens publikpris.

Trots det väljer Felix Herngren att bojkotta galan.

– Det där är inte en tävling för såna som gör min typ av film. Det är en finkulturtävling där viktiga filmer vinner och det tycker jag är bra. Men det är ingen tävling där breda komedier vinner, säger han i radioprogrammet RIX MorronZoo.

”Spiken i kistan”

Under Guldbaggegalan 2014 var Herngrens film ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” nominerad i kategorin ”bästa mask/smink”. Men de vann inte, utan förlorade mot ”Vi är bäst!”. Filmen vann däremot biopublikens pris, ett pris som Herngren kritiserar i radio.

– Vi fick biopublikens pris men det är ingen guldbagge. Det är ett specialpris som man inrättat för att såna som jag inte ska bli hundra procent lottlösa. Vi vann inte ens för bästa smink. Det var lite spiken i kistan för mig.

Herngren har själv aldrig gått på galan, säger han till Nöjesbladet. Men han hoppas att de som väljer att gå ska få en trevlig kväll på måndag.

– De som har blivit nominerade ska ju vara jätteglada och de ska gå dit och ha kul. Men jag gör annat.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: