Transfrågor

Kvinnopris fördömer transattack

Av: 

TT

NÖJE

Organisationen bakom det brittiska litteraturpriset Women's Prize for Fiction fördömer kraftfullt försöken att "skada eller mobba" dem som nominerats till priset. Enligt tidningen The Guardian är uttalandet ett svar på det öppna brev där valet av författaren och transpersonen Torrey Peters kritiserades.

Den amerikanska författaren, som är nominerad för boken "Detransition, baby", står i skottgluggen i det öppna brevet som skickats av en sammanslutning som kallar sig Wild Women Writing Club. Brevet var undertecknat med flera döda kvinnliga författares signaturer, bland annat Emily Dickinson och Daphne du Mauriers, "på grund av risken för trakasserier från transextremister och/eller avbokningar från bokindustrin".

Personerna som skrivit brevet argumenterade för att beslutet att nominera Peters till priset sänder budskapet att kvinnliga författare "inte är värda sitt eget pris" och att det är okej att låta män "appropriera våra hedersbetygelser".

Brevet har väckt upprörda reaktioner och i uttalandet från Women's Prize for Fiction understryker talespersonerna att alla författare som ses som kvinnor "i lagens mening" kan nomineras till priset.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upptäck höstens nyheter från Carin Wester – handla hos Åhléns här

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Stjärnparet anklagas för sexuella övergrepp

ÄMNEN I ARTIKELN

Transfrågor

Litteratur

Hbtq